Філіппіни звинуватили Китай у піратстві

Філіппіни звинуватили Китай у піратстві

Укрінформ
Берегова охорона КНР незаконно захопила, навмисно пошкодила та пограбувала філіппінські човни під час зіткнення у Південнокитайському морі на початку цього тижня.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Bloomberg із посиланням на заяви представників командування армією Філіппін.

«Вони (берегова охорона Китаю – ред.) не мають ні права, ні законних повноважень перехоплювати наші операції та знищувати філіппінські судна, що працюють у нашій виключній економічній зоні», – заявив головнокомандувач філіппінських військ Ромео Браунер. Також він додав: «Вони поводяться як пірати».

За словами Альфонсо Торреса-молодшого, очільника Західного командування збройних сил Філіппін, співробітники берегової охорони КНР незаконно захопили філіппінські гумові човни під час місії поповнення Манілою запасів для свого військового форпосту в Другій мілині Томаса. Також китайські військові викрали вогнепальну зброю, знайдену на філіппінських човнах, та навмисно пошкодили човни.

Це спонукало Манілу вимагати від Пекіна компенсації, заявили військові чиновники.

«Ми вимагаємо, щоб китайці повернули наші гвинтівки та наше обладнання та заплатили за збитки, які вони завдали. Це - піратство, тому що вони незаконно проникли на наші човни та заволоділи нашим обладнанням», – наголосив Браунер.

Читайте також: Сомалійські пірати після отримання викупу звільнили захоплене у березні судно - Reuters

Цей інцидент став одним із найсерйозніших між двома країнами у спірних водах.

Пекін стверджує, що його дії є законними і китайська влада вжила «заходів контролю», включно з висадкою, перевіркою та примусовим переміщенням філіппінських суден.

Як повідомляв Укрінформ, уряд Філіппін посилить моніторинг і охорону рифів, мілин та островів у своїй виключній економічній зоні в Південнокитайському морі, де виявлено ознаки активізації Китаєм меліоративних робіт і підготовки до будівництва штучних островів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-