Прокуратура Іспанії просить скасувати ордер на арешт Пучдемона через закон про амністію

Прокуратура Іспанії просить скасувати ордер на арешт Пучдемона через закон про амністію

Укрінформ
Іспанська прокуратура звернулася до Верховного суду щодо скасування ордера на арешт колишнього лідера сепаратистів Каталонії Карлеса Пучдемона у зв'язку з набуттям чинності законом про амністію для каталонських сепаратистів.

Про це повідомляє EFE, передає Укрінформ.

"Прокуратура просить Верховний суд розпочати процес амністії та скасувати ордер на арешт Пучдемона", - йдеться у повідомленні.

Окрім Пучдемона прокуратура також просить застосувати закон про амністію, зокрема, щодо колишнього віцепрезидента Каталонії Оріоля Жункераса, колишніх радників Пучдемона Тоні Коміна та Луїса Пуча, а також ексдепутата Каталонії Марти Ровіри.

Пучдемон також звернувся до Верховного суду з проханням скасувати ордер на його арешт і "оголосити амністію" за всіма фактами, які йому приписують.

Окрім того, його захист Пучдемона звернувся до слідчого судді у справі з проханням застосувати до колишнього лідера Каталонії амністію й щодо злочину розтрати коштів.

Як повідомлялося, у травні 2024 року парламент Іспанії ухвалив закон про амністію для каталонських сепаратистів.

У 2017 році регіональна адміністрація в Каталонії на чолі з Карлесом Пучдемоном організувала референдум про незалежність, нехтуючи наказами центрального уряду та рішенням Верховного суду Іспанії про порушення Конституції.

Читайте також: Суд дозволив Ассанжу оскаржити рішення про екстрадицію до США

Мадрид направив до Каталонії поліцію, щоб зупинити референдум.

Каталонський парламент все ж проголосив незалежність, але не зміг заручитися міжнародною підтримкою. Пучдемон і кілька інших регіональних високопосадовців утекли з Іспанії.

У жовтні 2019 року Верховний суд Іспанії засудив до тривалого ув'язнення дев'ятьох політиків та громадських діячів за спробу відокремлення Каталонії. Їх визнали винними в організації 2017 року незаконного референдуму про суверенітет регіону та проголошенні його незалежності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-