Небезпека використання цифрових технологій як зброї зростає - Генсек ООН

Небезпека використання цифрових технологій як зброї зростає - Генсек ООН

Укрінформ
Як передає власкор Укрінформу у Нью-Йорку, про це він заявив у четвер під час дебатів високого рівня в Раді Безпеки ООН.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш наголосив на двоїстому характері кіберпростору, який дає величезні переваги, але й несе значні ризики через діяльність зловмисників.

«Прориви в цифрових технологіях відбуваються з величезною швидкістю; цифрові досягнення революціонізують економіку й суспільство. Вони об'єднують людей, надають громадянам доступ до послуг та інституцій, стимулюють економіку, торгівлю й фінанси», - сказав генсек.

Читайте також: Російські хакери атакували сайт іспанської компанії, яка ремонтує танки для ЗСУ

Водночас він застеріг, що безперешкодний і миттєвий зв'язок, який забезпечує ці переваги, також робить людей, інституції та країни вразливими.

«Небезпека використання цифрових технологій як зброї збільшується з кожним роком. Зловмисна діяльність у кіберпросторі зростає з боку як державних і недержавних суб'єктів, так і відвертих злочинців», - зазначив Гутерреш.

За його словами, діяльність «кібернайманців» часто перешкоджає наданню послуг, зокрема, у сфері охорони здоров'я, банківській справі й телекомунікаціях.

Крім того, «легіон торговців ненавистю» поширює в інтернеті страх і розбрат.

«У бій вступають так звані цивільні хактивісти, і в багатьох випадках межа між комбатантами й цивільними розмивається», - сказав він.

За словами Гутерреша, інтеграція цифрових інструментів із системами озброєння створює нові проблеми.

Зловживання цифровими технологіями стає дедалі більш витонченим, активно поширюється шкідливе програмне забезпечення. Загроза ще більше посилюється кіберопераціями з використанням штучного інтелекту, додав він.

Читайте також: Російська розвідка причетна до кібератак проти Німеччини та Чехії - НАТО

«Сумним прикладом слугують програми-вимагачі, що стали величезною загрозою для державних і приватних установ та критично важливої інфраструктури, від якої залежать люди», - зазначив генсек.

У 2023 році загальна сума виплат через програми-вимагачі сягнула 1,1 млрд доларів. Зловмисна кібердіяльність підриває державні інституції, виборчі процеси та довіру в інтернеті, нагнітаючи напруженість і сіючи насіння насильства й конфліктів, сказав Гутерреш.

Він закликав Раду Безпеки ООН інтегрувати міркування, пов'язані з кібербезпекою, у її робочі матеріали й резолюції, підкресливши, що багато питань, якими РБ займається, такі як захист цивільного населення, миротворчі операції, боротьба з тероризмом і гуманітарна допомога, залежать від кіберпростору.

У четвер Південна Корея, яка головує в Раді безпеки ООН у червні, скликала відкриті дебати високого рівня для обговорення нових загроз у кіберпросторі.

Як повідомляв Укрінформ, заступниця генерального секретаря ООН з політичних питань Розмарі Дікарло заявила, що Організація Об’єднаних Націй підтримує всі ініціативи, спрямовані на встановлення справедливого і тривалого миру в Україні, сформовані на основі Статуту ООН, міжнародного права та відповідних резолюцій Генасамблеї ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-