Табір Макрона сильно відстає у парламентських перегонах

Табір Макрона сильно відстає у парламентських перегонах

Опитування
Укрінформ
За тиждень до парламентських виборів у Франції соціологи фіксують потенційно високу явку, а також тристоронню поляризацію виборчої кампанії – між ультраправим «Національним об'єднанням», «Новим народним фронтом» (лівим блоком) та «Разом» - табором президента Макрона.

Такі результати опитування інституту Odoxa, проведеного для видання «Le Nouvel Obs», передає Укрінформ.

«Ідеться про високий рівень явки та високі результати, досягнуті трьома провідними політичними силами», - зазначає Гаель Сліман, голова Odoxa.

«Національне об'єднання» на чолі з Жорданом Барделою значно випереджає конкурентів. Воно набирає 33% намірів голосувати, що означає «посередині між простою та абсолютною більшістю у парламенті» (від 250 до 300 місць із 577ми у Національній асамблеї).

«Новий народний фронт» може отримати 28% та стати головною опозиційною силою (160-210 місць). Президентський блок «Разом» набирає 19%. (70-120 місць).

Для порівняння, у попередньому складі парламенту, обраному у 2022 році президентська сила мала 250 голосів, ультраправі 88 депутатів, а партії, що зараз увійшли до Нового народного фронту 133 мандати.

Це опитування також показує різке падіння популярності Республіканської партії, яка мала 61 місце в попередньому парламенті. Після оголошення лідером партії Еріком Сіоті альянсу з «Національним об’єднанням» за республіканців готові голосувати лише 7%, а це від 10 до 50 місць.

Читайте також: По всій Франції пройшли демонстрації проти ультраправих

Очікується також високий інтерес до цих дострокових парламентських виборів - 64% опитаних виборців збираються на дільниці 30 червня і 7 липня.

Опитування проводилось в Інтернеті серед 1 861 француза, який має намір голосувати та зареєстрований у виборчих списках.

Нагадаємо, перший тур виборів відбудеться 30 червня, в неділю.

Президент Еммануель Макрон напередодні закликав французів не боятись його рішення про розпуск парламенту та взяти на себе відповідальність за країну, уникнувши крайнощів під час голосування.

Фото: LP/Arnaud Journois

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-