Верховний суд Ізраїлю постановив, що ультраортодокси повинні служити в армії

Верховний суд Ізраїлю постановив, що ультраортодокси повинні служити в армії

Укрінформ
Верховний суд Ізраїлю у вівторок одноголосно постановив, що армія повинна почати призов ультраортодоксальних євреїв на військову службу.

Про це повідомляє АР, передає Укрінформ.

Згідно з рішенням суду, за відсутності закону, який робить різницю між студентами єврейських семінарій та іншими призовниками, ізраїльська система обов'язкової військової служби поширюється на ультраортодоксів, як і на всіх інших громадян.

Суд також постановив, що держава здійснює "неправомірне вибіркове правозастосування, що є серйозним порушенням верховенства права і принципу, згідно з яким всі люди рівні перед законом".

Згідно з давніми домовленостями, ультраортодоксальні чоловіки звільнялися від призову, який є обов'язковим для більшості єврейських чоловіків і жінок. Ці винятки вже давно викликають гнів серед світської громадськості, і цей розкол поглибився під час війни, оскільки військові призвали десятки тисяч солдатів і заявляють, що їм потрібна вся робоча сила, яку вони можуть отримати.

Ультраортодоксальні чоловіки відвідують спеціальні семінарії, які зосереджуються на релігійних дослідженнях, приділяючи мало уваги світським темам, таким як англійська мова або природничі науки. Критики кажуть, що вони погано підготовлені до служби в армії або до світської роботи.

Ця постанова створює передумови для зростання тертя всередині коаліції, серед якої також присутні політично потужні ультраортодоксальні партії, деякі є ключовими партнерами прем’єр-міністра Беньяміна Нетаньягу. Якщо винятки будуть скасовані, вони можуть розвалити коаліцію, що призведе до розпаду уряду і нових виборів, пише видання.

Читайте також: Нові бойові дії на кордоні Ізраїлю та Лівану призведуть до катастрофи - Бербок

Як повідомляв Укрінформ, на початку війни проти Ізраїлю проти ХАМАС, яка почалась 7 жовтня 2023 року, Ізраїль мобілізував 300 000 резервістів для відповіді на терористичну атаку. Цей призов є найбільшим в історії Ізраїлю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-