Тайвань повідомив про китайський бойовий патруль біля острова

Тайвань повідомив про китайський бойовий патруль біля острова

Укрінформ
Міністерство оборони Тайваню заявило в середу, що Китай провів черговий "спільний патруль бойової готовності" поблизу острова, а Пекін водночас заявив, що буде відстежувати "затятих" прихильників незалежності.

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

Згідно із заявою Міністерства оборони Тайваню, починаючи з 7 ранку за місцевим часом, воно виявило 26 китайських військових літаків, у тому числі винищувачі J-16, які пролітали на півночі, в центрі і на півдні Тайваню, здійснюючи "спільне патрулювання бойової готовності" з китайськими військовими кораблями.

Тайвань називає такі місії утисками з боку Китаю, які посилилися за останні чотири роки.

Виступаючи на брифінгу в Пекіні, речниця китайського Управління у справах Тайваню Чжу Фенлянь заявила, що уряд має законне право захищати територіальну цілісність країни, захищаючи прийняті урядом минулого тижня нові інструкції щодо покарання за сепаратизм.

"Національні правоохоронні та судові органи переслідуватимуть усіх прихильників незалежності Тайваню, які випробовують закон на міцність, де б вони не знаходилися, і суворо каратимуть їх відповідно до закону", - сказала речниця.

Вона додала, що Китай застосовуватиме "жорсткі покарання", але ці правила не стосуються більшості населення Тайваню.

"Держава карає за злочини відокремлення і підбурювання до відокремлення з боку прихильників незалежності Тайваню відповідно до закону. Для цього існує міцний правовий фундамент і достатня юридична база", - наголосила Чжу.

Китайські суди не мають юрисдикції на Тайвані, і незрозуміло, як Китай може домагатися виконання будь-яких судових рішень за межами своїх кордонів, зауважує видання.

Читайте також: США схвалили продаж зброї Тайваню на $360 мільйонів

Китай, який вважає демократично керований Тайвань своєю територією, не приховує своєї неприязні до президента Лай Чінте, якого він вважає "сепаратистом". Лай неодноразово пропонував переговори з Китаєм, але отримував відмову. Він відкидає претензії Пекіна на суверенітет і каже, що тільки народ Тайваню може вирішувати своє майбутнє.

Минулого тижня Китай пригрозив стратити "затятих" сепаратистів, які виступають за незалежність Тайваню, що викликало засудження з боку Лая і його уряду, а також США.

Як повідомляв Укрінформ, у Тайванській протоці неподалік від західного узбережжя Тайваню минулого тижня виявили китайську атомну субмарину, озброєну балістичними ракетами.

Фото: GETTY IMAGES

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-