В Ірані - президентські вибори

В Ірані - президентські вибори

Укрінформ
В Ірані розпочалося голосування за нового президента після загибелі попереднього президента Ібрагіма Раїсі внаслідок аварії гелікоптера.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє агенція Reuters.

Вибори збігаються з ескалацією регіональної напруженості через війну між Ізраїлем та угрупованням ХАМАС у секторі Гази, а також посиленням тиску Заходу на Іран через його ядерну програму, що швидко розвивається.

Хоча ці вибори навряд чи призведуть до серйозних змін у політиці Ісламської Республіки Іран, їх результат може вплинути на спадкоємність аятолли Алі Хаменеї, 85-річного верховного лідера країни, який перебуває при владі з 1989 року.

Зазначається, що остаточні результати голосування будуть оголошені через два дні, хоча початкові дані можуть бути відомі раніше.

Вибори будуть проведені в два тури, якщо жоден кандидат не здобуде принаймні 50 відсотків плюс один голос від усіх поданих бюлетенів.

Читайте також: Іран закликав лідерів G7 відмовитися від «деструктивної політики» щодо ядерної програми

Втім, як очікується, наступний президент не розпочне жодних серйозних змін у політиці щодо ядерної програми Ірану чи підтримки бойовиків на Близькому Сході, оскільки Хаменеї, фактично, керує всіма головними державними питаннями.

Як повідомляв Укрінформ, президент Ірану Ібрагім Раїсі та міністр закордонних справ Хосейн Амір Абдоллахіян загинули внаслідок аварії гелікоптера 19 травня. Гелікоптер впав у гірській місцевості поблизу кордону з Азербайджаном.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-