У Франції стартував перший тур дострокових парламентських виборів

У Франції стартував перший тур дострокових парламентських виборів

Укрінформ
На материковій частині Франції о 8:00 за місцевим часом відкрились виборчі дільниці. Цієї неділі 49,5 мільйона людей, внесених до виборчих списків, мають проголосувати у першому турі дострокових парламентських виборів.

Як передає Укрінформ з посиланням наLe Figaro, у більшості муніципалітетів дільниці зачинять о 18:00, у великих містах час роботи буде продовжено до 20:00.

Саме о 20:00 очікується публікація перших результатів та оцінок. Згідно із законом, жодні оцінки чи опитування не можуть з'явитися раніше.

Соціологи прогнозують, що явка виборців буде високою. Зазвичай, у парламентських виборах у Франції бере участь менше половини громадян, внесених до виборчих списків, зараз про наміри голосувати заявили понад 60 відсотків.

Висока явка має вплив на саме голосування, оскільки збільшує шанси кандидатів на вихід до другого туру - для цього необхідно набрати мінімум 12,5% голосів зареєстрованих виборців.

Згідно з останніми опитуваннями, ультраправе "Національне Об'єднання" в союзі з частиною Республіканців на чолі з Жорданом Барделлою лідирує, випереджаючи лівий альянс "Новий народний фронт" та президентську силу "Об’єднання за Республіку".

Виборці на заморських територіях, а саме в Сен-П'єр і Мікелоні, Сен-Бартелемі, Сен-Мартені, Гваделупі, Мартініці, Французькій Гвіані, Французькій Полінезії, а також ті, хто голосує в посольствах і консульських установах на американському континенті, проголосували в суботу. Завершилось волевиявлення і в охопленій протестами проти материкової Франції Новій Каледонії.

Читайте також: Ле Пен заявила, що після її перемоги на виборах Макрон не зможе відправити війська в Україну

Як повідомлялося, увечері 9 червня в день європейських виборів, після переконливої перемоги на них "Національного об'єднання" на чолі з Жорданом Барделлою, президент Еммануель Макрон розпустив парламент та призначив дострокові вибори на 30 червня (перший тур) і 7 липня (другий тур).

Українці Франції перед першим туром виборів зібрали 81 підпис під Хартією підтримкиУкраїни.

Фото: andriano.cz / Shutterstock.com 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-