Дострокові вибори у парламент Франції: Макрон проголосував та закликав громадян долучатися

Дострокові вибори у парламент Франції: Макрон проголосував та закликав громадян долучатися

Укрінформ
Президент Франції Еммануель Макрон вже проголосував на дострокових парламентських виборах, перший тур яких триває на материковій Франції цієї неділі.

Про це Макрон повідомив у соцмережі Х, передає Укрінформ.

«Дякуємо всім, хто допоміг забезпечити безперебійний хід голосування: ви - життєдайне джерело демократії. До виборчих скриньок, громадяни!» - написав президент.

Президент Франції опустив свій бюлетень до виборчої скриньки в Летуке (департамент Па-де-Кале, північ Франції).

Станом на 12 годину за місцевим часом у країні зафіксували надзвичайно високу явку - 25,9%, що на 7,5 пункта вище, ніж було у 2022 році (18,4%).

Тим часом першим депутатом нового парламенту, обраним у Французькій Полінезії (Тихоокеанський архіпелаг) став Моерані Фребо.

Це правоцентристський кандидат-автономіст, безпартійний, набрав 54% голосів у першому турі, згідно з попередніми результатами, оприлюдненими в неділю Вищою виборчою комісією. Це перший випадок, коли уродженець Маркізьких островів потрапить до Національної асамблеї.

Читайте також: Ле Пен заявила, що після її перемоги на виборах Макрон не зможе відправити війська в Україну

Фребо випередив депутата, який виступає за незалежність, Тематая Ле Гаїча (35%). Він перевищив поріг у 25% зареєстрованих виборців, необхідний для обрання в першому турі, лише на дванадцять голосів.

Як повідомлялося, у Франції стартував перший тур дострокових парламентських виборів.

На материковій частині Франції о 8:00 за місцевим часом відкрились виборчі дільниці. Цієї неділі 49,5 мільйона людей, внесених до виборчих списків, мають проголосувати у першому турі дострокових парламентських виборів.

У більшості муніципалітетів дільниці зачинять о 18:00, у великих містах час роботи буде продовжено до 20:00.

9 червня в день європейських виборів, після переконливої перемоги на них "Національного об'єднання" на чолі з Жорданом Барделлою, президент Еммануель Макрон розпустив парламент та призначив дострокові вибори на 30 червня (перший тур) і 7 липня (другий тур).

Фото: Соцмережа Х / @EmmanuelMacron

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-