Чехія готова й далі шукати боєприпаси для України по світу, але потрібні кошти

Чехія готова й далі шукати боєприпаси для України по світу, але потрібні кошти

Укрінформ
Чехія у повному обсязі дотримується своїх обіцянок у рамках власної ініціативи щодо забезпечення України боєприпасами, але для її продовження потребує фінансів від партнерів.

Про це заявила міністерка оборони Чеської Республіки Яна Чернохова на брифінгу в Празі у понеділок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«І президент, і прем’єр-міністр чітко декларували обіцянку щодо 500 тисяч одиниць боєприпасів, ми свою обіцянку повністю виконаємо до кінця року», – підкреслила очільниця Міноборони.

При цьому вона додала, що якщо в партнерів є воля та бажання, щоби Прага продовжувала відігравати посередницьку роль у питанні закупівлі боєприпасів для України в третіх державах, Чехія «потребує подальших фінансових внесків, з яких складатиметься бюджет для закупівлі військового матеріалу на користь України». Цю тему будуть обговорювати на саміті НАТО, в тому числі на двосторонніх зустрічах і в кулуарах.

Міністерка зазначила, що хотілося би, щоби боєприпасів було придбано більше, та поінформувала, що знає, де їх ще можна знайти та закупити за умови достатньої кількості грошей.

Чернохова загалом зауважила, що чеська ініціатива заміщує те, що Європа й через 2,5 роки після початку повномасштабної війни в Україні досі не в змозі бути конкурентоспроможною в цьому аспекті.

«Ми проспали час. А цим проєктом ініціативи з боєприпасами ми купуємо час», – сказала глава Міноборони Чехії. Водночас вона зазначила, що поступово потужності промисловості нарощуються, і деякі заводи, в тому числі в Чехії, вже працюють в три зміни.

За словами Чернохової, вона консультувалася з чеськими виробниками зброї, які запевнили її, що мають можливості з підтримки України. Чернохова не стала конкретизувати весь обсяг військової допомоги, яку Чехія уже надала Україні, та плани, але зауважила, що «ще є що передати».

Прем’єр-міністр республіки Петр Фіала своєю чергою підкреслив, що ініціатива стала можливою завдяки чеському ноу-хау, яке уможливило пошук амуніції та безпечне доправлення її в Україну.

«Ми готові це продовжувати… до того часу, поки не збільшаться потужності виробництва амуніції в Європі, що ми, на жаль, всі занедбали», – сказав глава уряду.

Читайте також: НАТО має посилити координацію допомоги Україні - президент Чехії

Як повідомлялося, перша партія боєприпасів у рамках чеської ініціативи вже доставлена в Україну. Чехія на початку року заявляла, що знайшла 800 тис. боєприпасів, з яких 500 тис. – калібру 155 мм.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-