Верховний суд США постановив, що Трамп має «певний імунітет» від кримінального переслідування

Верховний суд США постановив, що Трамп має «певний імунітет» від кримінального переслідування

Укрінформ
Верховний суд США у понеділок постановив, що Дональд Трамп може претендувати на «певний імунітет» від кримінального переслідування за дії, які він вчинив під час свого президентства.

Про це повідомляє CNN, передає Укрінформ.

Рішення ухвалили за партійною лінією – шість консервативних суддів винесли рішення проти трьох ліберальних.

Голова Верховного суду Джон Робертс заявив, що президенти дійсно потребують імунітету для своїх офіційних дій. Однак не все, що роблять президенти, є офіційним.

«Ми дійшли висновку, що згідно з нашою конституційною структурою поділу влади, характер президентської влади вимагає, щоб колишній президент мав певний імунітет від кримінального переслідування за офіційні дії під час перебування на посаді. Принаймні щодо виконання президентом своїх основних конституційних повноважень цей імунітет має бути абсолютним», — заявив Робертс.

Водночас він уточнив, що «президент не має імунітету щодо своїх неофіційних дій, і не все, що робить президент, є офіційним. Президент не стоїть вище за закон».

«Але Конгрес не може криміналізувати поведінку президента під час виконання обов’язків виконавчої гілки влади згідно з Конституцією», – наголосив Робертс.

Згідно з рішенням Верховного суду США, тепер суд першої (нижчої) інстанції повинен буде оцінити, що з поведінки Трампа відповідає вимогам Верховного суду, і що все ж таки можна буде вважати кримінальним злочином. У вердикті йдеться, що для цього суду першої інстанції потрібне буде додаткове засідання.

«Відповідно, ми повертаємося до окружного суду, щоб визначити у першій інстанції — з урахуванням того, що ми не маємо інформації — чи кваліфікується поведінка Трампа в цій галузі як офіційна чи неофіційна», — зауважив голова Верховного суду.

Зазначається, що це судове рішення ризикує ще більше затягнути судовий процес за обвинуваченнями Трампа у справі щодо спроб скасувати результати виборів 2020 року.

Трамп, своєю чергою, привітав рішення Верховного суду США, назвавши його «великою перемогою для Конституції і демократії».

Читайте також: Трамп зізнався, що хотів приєднатися до натовпу, який штурмував Капітолій

Як повідомлялося, Трампу висунули обвинувачення у справі про штурм Капітолія. Федеральна прокуратура звинуватила Трампа в тому, що він чинив тиск на урядовців, аби скасувати результати виборів 2020 року, заохочував своїх прихильників до маршу на Капітолій 6 січня, щоби підштовхнути Конгрес не затверджувати перемогу Байдена на підставі неправдивих заяв про широкомасштабні фальсифікації на голосуваннях.

Фото: Justin Sullivan/Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-