Росія розпочала головування в Раді Безпеки ООН

Росія розпочала головування в Раді Безпеки ООН

Укрінформ
У липні головування в Раді Безпеки ООН перейшло до Росії.

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, постпред Росії при ООН Василь Небензя заявив на пресбрифінгу в понеділок, що питання України не внесено до плану на поточний місяць. Але, за його словами, будь-який член РБ може ініціювати його розгляд.

У липні Радбез, за ініціативою Москви, обговорюватиме конфлікт на Близькому Сході, зокрема ситуацію в Палестині, Сирії, Лівані, Ємені.

За словами Небензі наприкінці місяця для участі в Засіданнях РБ до Нью-Йорка прибуде міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров, якщо будуть належно вирішені візові питання.

Небензя вкотре озвучив російські наративи про «провокацію» західних країн у Бучі, обстріли Криму, про «українську кризу», стамбульські «мирні» домовленості тощо.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо заяв експрезидента США Дональда Трампа про його наміри швидко закінчити війну Небензя заявив, що це «не може бути вирішено за один день».

Власкор Укрінформ запитав у Небензі, пославшись на повідомлення у The Washington Post про те, що Росія становить небезпеку не тільки населенню України, зокрема, в тимчасово окупованому Криму, а й самим жителям Росії. Через низьку якість озброєнь російські війська протягом року скинули щонайменше 38 авіабомб, а також ракети на Бєлгородську область. «Чи ви б не хотіли порушити на Радбезі ООН питання безпеки населення Росії для захисту його від її власних збройних сил»? - поцікавився власкор.

Небензя заявив, що Україна та «її західні спонсори» нібито вигадують історії про те, як «Росія сама себе бомбить».

Читайте також: Україна вже пів року інформує Радбез ООН про порушення санкцій Росією та КНДР - Кислиця

За його словами, він не може коментувати публікації у WP і нібито знає, хто їх готує. Проте не уточнив, кого має на увазі.

Як повідомляв Укрінформ, 23 червня у тимчасово окупованому Криму пролунали вибухи.

Російські військові стверджують, що по Севастополю була випущена ракета американського виробництва ATACMS із касетним боєзарядом. Внаслідок впливу ППО, як зазначає Міноборони РФ, ракета збилася з курсу, а її уламки впали, зокрема на пляжі, внаслідок чого, за даними російської сторони, загинуло кілька осіб, десятки - дістали поранення.

Головування в Раді Безпеки ООН щомісяця змінюється почергово між його 15 членами. У червні головувала Південна Корея, у липні - черга Росії, яка незаконно займає в РБ місце Радянського Союзу, у серпні - Сьєрра-Леоне, у вересні - Словенії.

Останній раз Росія головувала в Раді Безпеки ООН у квітні 2023 року.

Фото: Володимир Ільченко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-