У Словаччині закрили суспільну телерадіокомпанію і створили натомість державне ЗМІ

У Словаччині закрили суспільну телерадіокомпанію і створили натомість державне ЗМІ

Укрінформ
У Словаччині офіційно розформовано суспільно-правову телерадіокомпанію RTVS, на її місці створено нове державне ЗМІ.

Про це повідомляє DW, передає Укрінформ.

Опозиційні партії оголосили про намір подати скаргу до Конституційного суду. Вони звинувачують уряд у бажанні створити пропагандистське ЗМІ.

Президент Словаччини Петер Пеллегріні лише 30 червня підписав закон про перетворення RTVS на STVR, ухвалений голосами депутатів парламенту від соціал-демократичної та однієї з націоналістичних партій. Незадовго до півночі закон був поспішно офіційно опублікований. Тим самим було виконано вимогу, необхідну для набрання законом чинності вже з 1 липня.

У результаті телерадіокомпанія RTVS, яка працювала досі, формально припинила своє існування і замість неї запрацювала нова компанія STVR. Для користувачів зовні нічого не змінилося. Всі новини, як і раніше, виходять з логотипом RTVS, збереглася і вебадреса суспільно-правової телерадіокомпанії, яка існувала досі.

Лише надвечір 1 липня у парламенті оголосили про призначення тимчасового керівника нового державного ЗМІ. Експерт з маркетингу Ігор Сланіна управлятиме STVR з обмеженими повноваженнями до кінця вересня, коли нового директора обере рада, призначена урядом та парламентом.

Читайте також: Словаччина посилить захист політиків після замаху на Фіцо та обмежить протести

Міністр культури Словаччини Мартіна Шимковичова, відома своїми націоналістичними поглядами, і лівопопулістський прем'єр-міністр країни Роберт Фіцо неодноразово критикували RTVS, звинувачуючи їх в упередженості до них. Однак через законодавчі обмеження вони не могли звільнити генерального директора Лубоша Махая, обраного колишньою парламентською більшістю на строк до 2027 року. Із офіційним розформуванням RVTS цю перешкоду тепер усунуто.

Як повідомляв Укрінформ, 21 червня парламент Словаччини схвалив урядову реформу та зміну керівництва суспільного мовника країни - Радіо та телебачення Словаччини (RTVS).

Фото: Marijan Murat/dpa/picture alliance

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-