Через розвиток ШІ Google за п’ять років збільшив викиди парникових газів майже на 50%

Через розвиток ШІ Google за п’ять років збільшив викиди парникових газів майже на 50%

Укрінформ
Американська компанія Google збільшила шкідливі викиди парникового газу в повітря за останні п’ять років на 48% на тлі розвитку штучного інтелекту та попиту на дата-центри.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє AP із посиланням на звіт компанії.

Три роки тому Google розробила амбітний план боротьби зі зміною клімату з метою досягти «кліматичної нейтральності» до 2030 року. 

Проте шкідливі викиди самої компанії зросли на 13% у 2023 році порівняно з роком раніше, і на 48% порівняно з базовим 2019 роком.

У Google назвали причинами минулорічного зростання викидів - штучний інтелект і попит на центри з обробки даних, які потребують величезної кількості електроенергії.

Зазначається, що виробництво цієї електроенергії шляхом спалювання вугілля або природного газу призводить до викидів парникових газів, зокрема вуглекислого газу та метану, які нагрівають планету, спричиняючи більш екстремальну погоду у світі.

Деякі експерти вказують на те, що дата-центри, кількість яких швидко зростає, необхідні для живлення штучного інтелекту, загрожують повному переходу на чисту електроенергію, що є важливою частиною боротьби зі зміною клімату.

Крім цього, новий центр обробки даних може відстрочити закриття електростанції, яка спалює викопне паливо, або спонукати до будівництва нової.

Читайте також: На шляху до будівель з нульовими викидами: оновлені правила енергоефективності в ЄС

Позитивним моментом у звіті компанії є те, що зі зростанням споживання електроенергії Google збільшує використання відновлюваної енергії у своїй роботі.

Як повідомляв Укрінформ, федеральний уряд Австрії надасть фінансування у розмірі до €820 мільйонів для проєктів з виробництва «зеленого» водню у межах декарбонізації своєї енергетичної системи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-