Денніс Френсіс, голова Генеральної асамблеї ООН
Вторгнення Росії в Україну – це майже як порвати і викинути Статут ООН у смітник
05.07.2024 10:00

Генеральна асамблея – це дорадчий і представницький орган ООН, де в Росії немає права вето. Тут рішення є рекомендаційними, але вони показують думку світу щодо війни проти України. Понад два роки тому 141 країна-член ухвалила резолюцію із закликом негайно, повністю і беззастережно вивести війська за наші міжнародно визнані кордони. Проти проголосували 5 країн.

Щороку Генеральна асамблея обирає голову, який керує дискусіями на засіданнях та слідкує за дотриманням правил. Нині це Денніс Френсіc, дипломат із Тринідаду і Тобаго. Цього тижня він відвідав Україну. Це був перший за 30 років візит голови ГА ООН. Укрінформ поспілкувався із паном Френсісом про цілі його поїздки, зухвалість російської агресії та важелі впливу на агресора.

ГЕНЕРАЛЬНАЯ АСАМБЛЕЯ ЗА БУДЬ-ЯКОЇ НАГОДИ НАПОЛЯГАЄ НА ВИВЕДЕННІ ВІЙСЬК З УКРАЇНИ

- Це перший візит президента Генеральної асамблеї до України за понад два роки повномасштабного вторгнення. Що вас підштовхнуло до цього і які його цілі?

- Сьогодні я дізнався, що востаннє президент Генасамблеї відвідував Україну 30 років тому. Це мій перший візит в Україну, і мета його – побачити на власні очі, як війна вплинула на цю країну, які виклики постали перед Україною внаслідок російської агресії й які стратегії використовує країна для їх подолання.

Генеральна асамблея ООН відіграла активну роль під час розгортання війни в Україні, ми прийняли кілька рішучих резолюцій щодо цієї війни. Тому я хотів особисто приїхати, щоб поговорити з членами уряду, з пересічними людьми, яких я зустрів, як-от у Бучі, щоб на власні очі побачити, що відбувається в цій країні.

Це дійсно спроба дізнатися про те, що відбувалося на території України за останні три роки.

- Генеральна асамблея не паралізована Росією і її правом вето, як Рада безпеки. 141 країна-член схвалили резолюцію про засудження війни, але Росія ігнорує її. Вона ігнорує рішення Міжнародного суду ООН, який постановив їй вивести війська з території України. Чи може Генеральна асамблея чи будь-який інший міжнародний орган знайти спосіб змусити Росію слідувати Статуту ООН?

- Ми очікуємо, що всі члени Організації Обʼєднаних Націй дотримуватимуться положень Статуту і не відступатимуть від його норм. У даному випадку Російська Федерація порушила територіальну цілісність України.

Одна держава не може порушувати закон у кричущий спосіб і не очікувати жодних наслідків

Генеральна асамблея, яка є найбільшим, найдемократичнішим органом ООН, чітко наголошувала Російській Федерації: «Ви порушуєте фундаментальні принципи організації, і тому ми очікуємо, що ви виправите цю поведінку – чим скоріше, тим краще». Насправді резолюція закликає до негайного повного виведення всіх російських військ з території України.

Нині Генеральна асамблея ухвалила низку резолюцій у цьому напрямі. Вона не має засобів примусу до Росії чи будь-якої іншої країни, але якщо ви є членом організації, створеної на основі правил, ви повинні їх дотримуватися.

Ми сподіваємось і використовуємо будь-яку доступну нам можливість, щоб наполягти на виведенні (російських військ, – ред.) з України та виконанні своїх зобов'язань згідно зі Статутом. Ось що має статися. Це поведінка згідно із законом, на яку очікує ООН від 193 країн-членів.

Одна держава не може порушувати закон у кричущий спосіб і не очікувати жодних наслідків. Їм треба дати зрозуміти, що це порушення, яке треба виправити, і чим швидше, тим краще для всіх.

Поки йде війна в Україні, поки Російська Федерація тримає війська на українській землі, Генеральна асамблея наполягатиме на тому, що росіяни порушують закон і що вони повинні його виконувати. Вони повинні вжити заходів, щоб привести все у відповідність до закону.

- Чи стикалися ви із втручанням Росії у свою роботу? Чи намагалися вони перешкоджати вам у діяльності?

- Ні, не можу сказати, що стикався з цим. Моє завдання як голови полягає в тому, щоб щиро відображати волю, очікування та погляди Генеральної асамблеї.

Коли я говорю про ситуацію з війною в Україні, я говорю від імені Генеральної асамблеї ООН.

Наскільки я знаю, Російська Федерація не намагалася оголосити мені імпічмент. Вони є членами Генеральної асамблеї ООН. Їхні права як члена залишаються недоторканими, і до них ставляться так само, як і до всіх інших членів Генеральної асамблеї, з такою ж ввічливістю й повагою. Я задоволений тим, що вони ставляться до посади президента Генеральної асамблеї з тією ж ввічливістю і повагою, як і всі інші члени.

УКРАЇНА І НАДАЛІ БУДЕ В ПОРЯДКУ ДЕННОМУ ООН

- Ви бачили документи, які підтверджують, що Росія є легітимним членом Генеральної асамблеї чи Ради безпеки? Чи було якесь рішення чи голосування за те, щоб Росія замінила СРСР з її правом вето в Раді безпеки?

- Мені невідомо про існування будь-якого документа.

Думаю, що ви сказали слово «законне членство в Раді Безпеки». Мене не було в ООН, коли це сталося. Це мало статися приблизно в період розпаду СРСР у 1990-1991 роках.

Але ні, я ще не бачив жодного документа. І я не знаю, чи такий документ існує.

- Які ваші очікування від наступної сесії Генеральної асамблеї та вашого наступника, експрем’єр-міністра Камеруну Філемона Яна, а також російського головування в Раді безпеки? 

Сподіваємося, що російська влада вирішить вивести свої війська до вересня цього року або раніше

- Росія головує в Раді безпеки ООН до 31 липня 2024 року.

Новий президент Генеральної асамблеї вступить на цю посаду у вересні цього року. До цього часу росіяни завершать своє головування в Радбезі.

Кожен наступний президент має програму роботи, яку він має намір реалізувати на посаді. Я раджу вам відвідати веб-сайт ГА ООН, щоб ознайомитися з робочою програмою майбутнього обраного очільника.

Але я можу вам без сумніву сказати, що порядок денний ООН і надалі відображатиме важливість війни в Україні. Це питання нікуди не зникне, наразі ми не бачимо жодних ознак цього. Ми сподіваємося, що російська влада вирішить вивести свої війська (з України, - ред.) до вересня цього року або раніше, але виходячи з того, що ми бачили, немає жодної гарантії, що це станеться.

Це питання залишатиметься пріоритетним у порядку денному Генеральної асамблеї ООН.

ГЕНЕРАЛЬНА АСАМБЛЕЯ НЕ БУДЕ ІГНОРУВАТИ ПОРУШЕННЯ СТАТУТУ ООН В УКРАЇНІ

- Прямо зараз війна між ХАМАС та Ізраїлем змушує світ зосередитися не лише на Україні, а й на Газі. Тож як Україні на цьому тлі не стати однією з багатьох гарячих точок на мапі світу для Азії, Африки та Латинської Америки? 

- Обставини, що супроводжували ситуацію в Україні, були дуже специфічними. Не було, наприклад, вторгнення на Близькому Сході. Ніхто не вторгся так, як Російська Федерація в Україну. Тож я не думаю, що Україна стає «однією з багатьох гарячих точок».

Обставини, що призвели до військових дій в Україні, ставлять її окремо. Це було рішення, яке порушувало основні принципи міжнародного права. Це майже як порвали і викинули Статут ООН у смітник. Цього не може відбутися.

ООН створили близько 80 років тому на цих принципах для того, щоб уникнути лиха війни.

Це порушення є конкретним. Ми зараз живемо серед наслідків цього порушення в Україні. Це настільки фундаментально, що Генеральна асамблея не буде готова це проігнорувати. Це лежить в основі всього, в що ми віримо в Організації Об’єднаних Націй. Це створює дуже небезпечний прецедент, який є неприйнятним. 141 країна підтвердила це під час свого голосування. Я не вірю, що це може якось змінитися.

Іван Косякін, Київ
Фото Євгена Котенка

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-