В Ірані розпочався другий тур президентських виборів

В Ірані розпочався другий тур президентських виборів

Укрінформ
В Ірані сьогодні розпочалося голосування у другому турі президентських виборів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє CNN.

Як зазначається, головна боротьба триває між законодавцем-реформістом Масудом Пезешкіаном та ультраконсервативним колишнім учасником ядерних переговорів Саїдом Джалілі.

Жоден з чотирьох перших кандидатів не набрав понад 50% голосів у першому турі, що відбувся 28 червня.

Законодавець-реформіст Масуд Пезешкіан та ультраконсервативний колишній учасник ядерних переговорів Саїд Джалілі набрали найбільшу кількість голосів. Пезешкіан лідирував з перевагою 3,9%.

У першому турі явка виборців на президентських виборах була найнижчою з моменту створення Ісламської Республіки у 1979 році, що свідчить про невдоволення населення, яке втрачає віру в правлячу духовну верхівку країни.

Джалілі є особистим представником верховного лідера аятоли Алі Хаменеї у Вищій раді національної безпеки (ВРНБ). Він був секретарем РНБ з 2007 по 2013 рік, протягом цього часу він очолював іранську делегацію на переговорах з Заходом щодо ядерної програми Тегерану, які зазнали фіаско.

Він представляє жорстку частину консервативного табору та ніколи не обіймав виборних посад.

Пезешкіан є членом парламенту з 2008 року й обіймав посаду віцеспікера з 2016 по 2020 рік, коли помірковані та реформісти мали більшість у законодавчому органі.

Він ставив під сумнів іранські методи примусу до носіння хіджабу або ісламської хустки та висловлювався на користь переговорів з Заходом.

Але він також підтримує принципи Ісламської республіки і каже, що буде дотримуватися політики Хаменеї, якщо його оберуть.

Читайте також: США запровадили санкції проти майже 50 осіб і компаній через фінансування іранської армії

Як повідомляв Укрінформ, позачергові президентські вибори в Ірані були призначені після загибелі президента Ебрагіма Раїсі в авіакатастрофі 19 травня, коли гелікоптер впав у гірській місцевості поблизу кордону з Азербайджаном.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-