Кремль посилив тиск на університети після початку вторгнення в Україну - британська розвідка

Кремль посилив тиск на університети після початку вторгнення в Україну - британська розвідка

Укрінформ
Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну адміністрація російського лідера Володимира Путіна посилила контроль над університетами в країні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє у соцмережі X Міноборони Великої Британії з посиланням на дані розвідки.

У зведенні йдеться, що вчена рада Європейського університету в Санкт-Петербурзі 19 червня ухвалила рішення про закриття факультету політичних наук. У 2016 році навчальний заклад був позбавлений ліцензії після скарги депутата Держдуми РФ Віталія Мілонова, який виступив проти Центру гендерних досліджень при університеті. Мілонов також стверджував, що такі дослідження можуть бути використані для підготовки прихильників «кольорової революції».

Європейський університет звернувся до Путіна із проханням втрутитися, і пізніше ВНЗ повернули ліцензію. Однак торік в університеті проводилося розслідування на предмет «екстремізму».

«Університет був центром академічної свободи, а отже, подразником для влади після повороту до більшого авторитаризму після повернення Путіна на посаду президента у 2012 році та вторгнення в Україну в лютому 2022 року», – пишуть аналітики.

Вони зауважують, що після початку повномасштабного вторгнення адміністрація Путіна посилила контроль над університетами. Зокрема, був запроваджений обов’язковий курс «Основи російської державності» та звільнені деякі академіки, які критикували російсько-українську війну. Різні університети закрили навчальні програми, які Кремль може вважати підривними, зазначили експерти розвідки.

Читайте також: Влада РФ блокує VPN, щоб обмежити доступ росіян до незалежних і міжнародних ЗМІ - розвідка Британії

Крім цього, у британському Міноборони вважають, що ізоляція Росії з початку війни, ймовірно, завдала шкоди російській науці. Так, згідно із нещодавнім опитуванням журналу Nature, проведеного серед 500 найкращих науково-дослідних установ світу, Російська академія наук (РАН) за останній рік опустилася на 23 місце – з 71-го на 94-те. Московський державний університет (МДУ) теж опустився у рейтингу і зараз посідає 420-те місце.

Як повідомляв Укрінформ, нещодавно британська розвідка зазначала, що влада РФ посилює блокування VPN-сервісів, щоб обмежити доступ росіян до незалежних і міжнародних ЗМІ та спростити можливість спецслужб стежити за громадянами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-