Ярослав Крашевський, екскомандувач ракетних військ і артилерії Сухопутних військ ЗС Польщі
Літаки F-16 дадуть змогу Україні створити умови для контрудару
09.07.2024 09:00

Цього тижня у Вашингтоні відбудеться саміт НАТО, на якому країни-члени обговорюватимуть і подальшу допомогу Україні. Саміт відбуватиметься в умовах прийняття кількох важливих рішень адміністрацією президента США, зокрема про надання Україні додаткових систем ППО та можливості нанесення ударів по території Росії, а також підготовки до початку використання Україною літаків F-16.

В інтерв’ю Укрінформу колишній командувач ракетних військ й артилерії Сухопутних військ ЗС Польщі, а нині керівник польської приватної компанії RBL, яка виробляє також бойові дрони, поділився думками про те, що зміниться на полі бою в Україні з початком використання українцями винищувачів F-16, а також чи збиватиме Польща російські ракети над територією України. Він також назвав стратегічну помилку Байдена, оцінив майбутнє бойових дронів і розповів про необхідні умови для деокупації території України.

ЦЮ ВІЙНУ ВИГРАЮТЬ УКРАЇНЦІ, АЛЕ МИ МУСИМО ЇМ ДОПОМОГТИ

- Пане генерале, адміністрація президента США Джо Байдена офіційно оголосила про зміну пріоритетів у постачанні ракет для передових систем ППО, спрямувавши замовлення інших країн на забезпечення потреб України. Як ви оцінюєте це рішення і чому Вашингтон тривалий час зволікав із ним?

- США зволікали з рішенням, оскільки одразу після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну президент США Джо Байден заявив, що нога американського солдата не ступить на українську землю, поки триває війна. Я вважаю, що це було стратегічною помилкою, оскільки дало Путіну “зелене світло” робити в Україні те, що він захоче. Зараз ми маємо свідчення, що, на жаль, це не класична війна, а дії РФ щодо повного знищення України.

Світ, де лідирують США, аж через 10 років – адже війна триває з 2014 року – зрештою зрозумів: Росія не може впоратися з Україною. Більше того – що Москва, фактично, не має жодної стратегії щодо України. Єдина її стратегія – повне знищення України. Заради цього Росія приблизно із середини березня 2022 року руйнує цивільну інфраструктуру, вбиває невинних людей, які абсолютно не мають нічого спільного з цією війною, а найгірше – гинуть діти.

І Захід врешті зрозумів, що якщо так буде й далі, а українців набагато менше, ніж росіян, – війна на виснаження може тривати ще, можливо, півтора року, а потім може настати тотальне домінування Росії в Україні. Я сподіваюся, що цю тему лідери НАТО детально обговорять на саміті у Вашингтоні. Європа має провести дискусію і знайти рішення у питанні: а що буде у випадку, якщо Україні не вистачить людей? Не ракет, пускових установок чи літаків, а саме людей, оскільки люди виграють війни, а не машини. І цю війну виграють українці, але ми мусимо їм допомогти. Тому це рішення американського уряду важливе, але дуже спізніле, і зволікання коштувало багато людських життів.

- США також врешті дозволили використовувати свою летальну зброю по території Росії, але, по суті, лише у прикордонній зоні РФ. Чи цього достатньо?

- Україна, як зараз Ізраїль, повинна мати озброєння, яким могла би збивати все, що летить в її бік ще над територією Росії. Авіація і ракети, які незабаром, сподіваюся, українці почнуть використовувати, може, не стануть переломним моментом у війні, але, без сумніву, дадуть змогу, по-перше, зупинити цей російський так званий наступ на Харківському і Донецькому напрямках. І, по-друге, що найважливіше, українці створять собі умови для того, щоб восени нанести перший контрудар, а весною наступного року завершити справу, вийшовши на кордони до 2014 року. Але для цього Україна повинна мати добре озброєну авіацію і ракети типу ATACMS.

- Тобто ви вважаєте, що до весни наступного року реально здійснити повну деокупацію території України?

- Якщо Україна матиме ці засоби, то так. Україна не має зараз можливостей для нанесення глибинних ударів ракетами по території Росії. А саме удари углибину, а не лише на лінії зіткнення, дадуть змогу гальмувати наступальні дії.

НЕЗАБАРОМ БОЙОВІ БЕЗПІЛОТНИКИ ВИТІСНЯТИМУТЬ АРТИЛЕРІЮ

- Як ви оцінюєте зараз можливості бойових дронів?

- Атаки дронів усе ще не мають такого ефекту, як ракети. Світ ще не зумів опанувати рій дронів. Той, хто першим це зможе зробити, той виграватиме війни. Ракетa ATACMS коштує 2 млн доларів, а бойовий дрон-камікадзе, наприклад, який виробляє наше підприємство, коштує 100 тис. доларів. Один дрон переносить 45 кілограмів вибухівки, тобто 20 таких дронів буде як дві ракети ATACMS. Якщо їх запустити і всі вони досягнуть своєї цілі, то це вже не буде комариний укус. Крім того, у випадку нанесення ударів по складах зберігання зброї, нафтопереробних заводах чи аеродромах – вони можуть вдарити по 20-ти різних місцях одночасно.

- Тобто можливості безпілотників не варто недооцінювати…

- Так. Незабаром бойові безпілотники витіснятимуть артилерію, оскільки вони дешевші. Це все висновки з українського фронту.

Для ефективної роботи артснарядами треба мати дорогу гаубицю, щоб вона могла витримати інтенсивну і точну стрільбу. До того ж, потрібні люди і машини управління вогнем артилерії, метеорологічна станція, балістичний радар, необхідне позиціонування в режимі реального часу. Зараз гаубиця, яка стоїть на вогневій позиції більше двох з половиною хвилин, може бути швидко знищена. Треба швидко під’їхати, відстрілятися й утікати. Не може бути стаціонарного підходу до дій артилерії, адже дрони противника можуть швидко вразити гаубицю. Тому гаубиці мають швидко виїжджати, скажімо з лісу, відпрацьовувати і швидко ховатися в ньому.

Натомість у випадку дрона ніхто не знає, звідки він вилетів. Його складно збити, якщо він летить зі швидкістю звуку. Він також може бути невидимим для радарів, якщо летить нижче рівня, на якому його можуть виявити. Зараз також уже не потрібний постійний GPS-зв'язок, наведення ведеться з використанням штучного інтелекту: дрон сам аналізує ландшафт і як оминати перешкоди, і долітає через сотні кілометрів до цілі з точністю до сантиметрів.

Українці сьогодні повинні мати дуже сильну ППО, оскільки боротьба з дронами противника є складною справою. На сьогодні найбезпечнішим і найефективнішим засобом є 12,7-мм великокаліберні кулемети типу ДШКМ. Якщо українці матимуть багато таких ДШКМів і ще більше боєприпасів до них, тоді зможуть ефективно відбивати атаки російських безпілотників. Крім того, потрібно також мати ефективні зенітно-ракетні комплекси: починаючи від польських ПЗРК Piorun і закінчуючи американськими ЗРК Patriot. Цієї зброї Україна повинна мати багато, в іншому випадку ситуація буде складною.

РІШЕННЯ ЩОДО ЗБИТТЯ ПОЛЬЩЕЮ РАКЕТ НАД УКРАЇНОЮ МАЄ УХВАЛИТИ НАТО

- Україна звернулася до Польщі з проханням збивати російські ракети над територією України, які летять у напрямку Польщі. Наразі Варшава утримується від такого кроку. На вашу думку, чи повинна Польща позитивно відреагувати на таке прохання України, і якщо так, то коли таке рішення може бути прийнято?

- Це складна тема. Польща є членом НАТО. Спочатку це повинно бути узгоджено на політичному рівні в Північноатлантичному Альянсі, аби кремлівська пропаганда не просувала наратив на кшталт того, що “Польща своїми безвідповідальними діями викликала третю світову війну”.

Але треба розуміти, що Путін нас усіх залякує, зокрема твердженням, що будь-яка допомога Україні вище нинішнього рівня буде приводом до збройного конфлікту із Заходом. Я особисто в це не вірю. Якщо путінські стратеги упродовж 10-ти років не придумали й, підозрюю, не придумають, яким чином перемогти Україну, то як їхня сильно ослаблена війною в Україні армія зараз атакуватиме Захід? Чим вона має атакувати Захід: дуже застарілою тактичною ядерною зброєю, яка взагалі невідомо чи полетить? Це абсурд.

Утім, повертаючись до теми: на стратегічно-політичному рівні в НАТО зараз немає рішучості в цьому питанні.

- Тобто ситуація щодо збиття ракет над Україною найближчим часом не зміниться?

- Ситуація кардинально зміниться на полі бою, коли українська авіація почне використовувати F-16. Думаю, тоді багато чого діятиметься позитивного для України, літаки дадуть змогу створити умови для здійснення контрудару. І я сподіваюся, що в Україні на осінь буде такий план з огляду на необхідність захисту критичної інфраструктури країни перед настанням зими, адже українці повинні мати нормальні умови життя – світло, воду, газ.

- Як ви бачите цей контрудар?

- Так званий російський наступ буде зупинено. Українська авіація розпочне циклічно й ефективно знищувати логістичні елементи вглибині території РФ. Українська авіація повинна отримати ракети далекого радіусу дії, аби знищувати інфраструктуру Росії, насамперед аеродроми. Коли це відбуватиметься, то логістику російської армії буде відрізано від головних сил. Якщо це вдасться зробити, то командування української армії має створити ударне угруповання і нанести удар. І зробити це не на багатьох напрямках, а на одному чи максимум двох. Українське командування краще знає, де це краще зробити. Коли росіяни почнуть зазнавати значних втрат завдяки ударам авіації, ракетами ATACMS тощо, Путін сам запропонує розпочати мирні переговори.

- А як ви оцінюєте дії української армії на Харківському напрямку?

- Українська армія зараз виграє завдяки високому моральному духу. Попри те, що, на жаль, багато українців гине на фронті, командування робить усе, щоб український солдат воював успішно. Російський солдат воює, бо мусить, а український, бо хоче – в цьому різниця. Україна фактично не мала авіації й лише зараз отримує такі можливості. Донині бойові дії нагадували Першу світову війну з відносно стабільною лінією фронту. Зараз ситуація буде змінюватися, але треба більше підготовленого льотного персоналу і багато ракет типу JASSM. Оскільки дальність дії таких ракет є значною, то авіація могла би наносити удари, оперуючи з території західної частини України.

- Чи після саміту НАТО щось зміниться щодо підтримки України?

- Має змінитися. Збільшення витрат країн НАТО на оборону, що декларує чинний генсек Єнс Столтенберг, означатиме також збільшення коштів на військову допомогу Україні, насамперед на ракети і боєприпаси, які так потрібні українській армії.

Юрій Банахевич

Фото автора

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-