Прем'єр Японії висловився за поглиблення зв'язків із НАТО перед самітом у Вашингтоні

Прем'єр Японії висловився за поглиблення зв'язків із НАТО перед самітом у Вашингтоні

Укрінформ
Поглиблення військової співпраці Росії з Північною Кореєю підкреслює необхідність для Японії налагодити тісніші зв'язки з НАТО, оскільки регіональні загрози безпеці стають все більш взаємопов'язаними.

Про це сказав прем'єр-міністр Японії Фуміо Кішіда інтерв'ю Reuters, передає Укрінформ.

«Безпека Євроатлантичного та Індо-Тихоокеанського регіонів нероздільні, і агресія Росії проти України та поглиблення її військової співпраці з Північною Кореєю є переконливими нагадуваннями про це. Японія сповнена рішучості зміцнювати співпрацю з НАТО та її партнерами», - сказав Кішіда.

За його словами, світ не повинен миритися зі спробами деяких країн порушити встановлений міжнародний порядок. Прем’єр Японії також закликав до співпраці у протистоянні новим загрозам безпеці, що виходять за межі географічних кордонів, таким як кібератаки та конфлікти у космосі.

Південна Корея, Австралія, Нова Зеландія та Японія, відомі як Індо-Тихоокеанська четвірка (IP4), також візьмуть участь у зустрічі з лідерами НАТО в межах Вашингтонського саміту.

Не називаючи прямо Китай, Кішіда заявив агентству Reuters, що «деякі країни» нібито передали Росії товари подвійного призначення, які слугують «рятівним колом» для її війни в Україні.

«Необхідно підходити до таких ситуацій багатосторонньо та стратегічно, використовуючи панорамний погляд, який враховує весь спектр міжнародних гравців, які підживлюють спробу Росії змінити статус-кво силою», - сказав Кішіда.

Читайте також: Глави урядів Британії і Японії обговорили ситуацію в Україні

Він додав, що географічний поділ на «євроатлантичний» і «індо-тихоокеанський» більше не має значення для забезпечення глобального миру і безпеки. «Японія і партнери в Індо-Тихоокеанському регіоні можуть відігравати важливу роль для союзників по НАТО з цієї точки зору», - підкреслив прем’єр Японії.

Щодо саміту НАТО, Кішіда наголосив, що він є критично важливою можливістю для Японії, США та інших союзників по Альянсу протистояти поточним викликам міжнародному порядку і підтвердити цінності і принципи, які сформували глобальний мир і процвітання.

Як повідомляв Укрінформ, президент Південної Кореї Юн Сок Йоль на саміті НАТО у Вашингтоні має намір привернути увагу до поглиблення військового співробітництва між КНДР і Росією та обговорити шляхи співпраці Сеула з Альянсом у відповідь.

У Вашингтоні 9-11 липня відбудеться саміт НАТО на рівні лідерів країн-членів, а також партнерів Альянсу. Українську делегацію очолюватиме Президент Володимир Зеленський.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-