Росія не дала Чехії виголосити заяву на Радбезі ООН - Прага передала текст послу РФ

Росія не дала Чехії виголосити заяву на Радбезі ООН - Прага передала текст послу РФ

Укрінформ
Послу РФ у Чехії Олександру Змєєвському, якого викликали до чеського МЗС у зв'язку з атакою на Україну, передали текст заяви, підготовленої для сьогоднішнього засідання Ради Безпеки ООН.

Як повідомляє власний кореспондент Укрінформу, Прага підготувала заяву для засідання Радбезу, але Росія, яка головує в цьому органі, не дозволила її виголосити.

У ній Чехія висловила обурення у зв’язку з атаками на дитячу лікарню «Охматдит», а також на медзаклади у Києві та по всій Україні, що призвело до численних жертв.

«Те, що сталося вчора, аморально. Це поза межею. Чехія рішуче засуджує нищівні атаки, здійснені Російською Федерацією... Націлювання гіперзвукових ракет на безвинних маленьких і хворих дітей шокує», - йдеться у заяві, яка є в розпорядженні Укрінформу.

У ній зазначається, що атаки на цивільних осіб і цивільні об'єкти є воєнним злочином і мають негайно припинитися.

«Більш ніж очевидно, що аргументи на кшталт «помилковий удар» або «завданий українською ППО» не мають жодного підґрунтя. Російські військові напевне знали, по яких цивільних об'єктах вони цілять і якої шкоди завдадуть ці удари. Хай яку брехню поширюють російські пропагандисти, істина проста: путінська Росія є агресором», - підкреслюється у заяві.

Читайте також: Чехія викликала російського посла після атаки РФ на «Охматдит»

У МЗС наголосили на грубому порушенні Росією Статуту ООН і міжнародного права.

«Це має припинитися. Винні у цій війні повинні бути притягнуті до відповідальності. Україна потребує нашої підтримки. Україна захищає свою територіальну цілісність і бореться за своє виживання», - підкреслюється у заяві.

Як повідомляв Укрінформ, уранці 8 липня російські загарбники випустили по Україні 40 ракет різних типів. Унаслідок ворожої атаки постраждала низка міст, зокрема столиця.

Унаслідок ракетного удару по київській дитячій лікарні «Охматдит», де лікуються діти з усієї України, зруйновані два поверхи корпусу лікарні площею приблизно 400 кв. м. Під час атаки в Охматдиті перебували 627 дітей, восьмеро з них зазнали поранень, двоє дорослих загинули.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-