У Берліні вважають, що розміщення ракет Tomahawk у Німеччині має стримати Росію

У Берліні вважають, що розміщення ракет Tomahawk у Німеччині має стримати Росію

Укрінформ
Рішення США розмістити на території Німеччини ракети великої і середньої дальності має слугувати виключно цілям стримування агресивної поведінки Росії, а її погрози у зв’язку з цим не є новими.

Про це заявив на брифінгу в понеділок речник федерального уряду Штеффен Гебештрайт, передає кореспондент Укрінформу.

За його словами, Берлін взяв до уваги чергові погрози Кремля, зокрема речника глави Кремля Дмитра Пєскова, але не почув нічого нового.

«Нічого нового Пєсков не сказав, адже позиція відома: російське військово-політичне керівництво давно вже націлилися на європейські столиці», - зауважив Гебештрайт.

При цьому він визнав, що «подібні заяви в принципі завжди треба сприймати серйозно». Речник підкреслив, що обговорювати можливі ініціативи із роззброєння з російською стороною наразі не є можливим, адже «Росія поводиться набагато агресивніше зі своїми сусідами, ніж раніше», зокрема, продовжує війну, в якій масовано атакує ракетами.

Гебештрайт підкреслив, що рішення американської адміністрації розмістити у 2026 році конвенційну зброю великої дальності в Німеччині пов’язане саме з тим, що змінилася безпекова ситуація. Він також нагадав, що російське керівництво кілька років тому вийшло з Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності (ДРСМД), Росія не лише розробляє нове озброєння, але й розміщує їх у близькості до кордонів.

«Тому експерти з безпеки сходяться у думці про необхідність неядерної компоненти стримування у центрі Європи, зокрема в Німеччині», - сказав урядовий речник і нагадав, що Берлін веде перемовини з колегами у Великій Британії, Франції, Італії та іншими щодо розробки такої зброї, і поки Європа розроблятиме власну зброю, що потребує часу, США вирішили паралельно з 2026 року розмістити деякі зі своїй систем. За його словами, уряд ФРН вітає таке рішення.

«Йдеться про стримування. Зброя має бути далекобійною та дуже точною, вона має запобігти намірам атакувати Німеччину», - підкреслив Гебештрайт. Він звернув увагу на те, що розміщення американських ракет має вирівняти великий дисбаланс, який склався на тлі того, що Росія всі останні роки розробляла, виробляла та розміщувала свої ракети.

Водночас він сказав, що з іншого боку, треба намагатися «знову дістатися до ситуації роззброєння із використанням переговорних каналів з російською стороною, повернутися до механізмів, з яких РФ минулими роками знову й знову виходила».

Речник МЗС Себастьян Фішер, коментуючи заяви Пєскова, підкреслив своєю чергою: «Ми не дозволимо себе залякати та посіяти страх такими заявами».

Читайте також: Берлін не бачить сенсу своєї участі в коаліції винищувачів

Як повідомлялось, США планують розмістити певну кількість ракет Tomahawk на території Німеччини. Це буде вперше після завершення «холодної війни».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-