Закон про «іноагентів»: грузинські неурядові організації звернулися до  Конституційного суду

Закон про «іноагентів»: грузинські неурядові організації звернулися до Конституційного суду

Укрінформ
У Грузії 121 неурядова та медіа організація подають позов до Конституційного суду з метою оскаржити закон про «іноагентів».

Про це повідомляє Ехо Кавказа, передає Укрінформ.

Як зазначив представник «Інституту розвитку свободи інформації» (IDFI) Георгій Давітурі, організації продовжують «правову боротьбу з російським законодавством», тому звертаються з конституційним позовом до суду. Поряд з цим вони вимагають, «як тимчасовий захід, до ухвалення судом остаточного рішення, призупинення дії неконституційних норм закону».

Давітурі наголосив, що закон «про прозорість іноземного впливу» порушує право кожної людини об'єднуватися з однодумцями. Крім того, з ухваленням «російського закону», уряд Грузії «створив вороже середовище, яке принижує гідність», каже Давітурі.

Крім того, неурядовий сектор планує подати до Європейського суду з прав людини.

Читайте також: Закон Грузії про іноагентів несумісний з європейськими стандартами - ПАРЄ

Як повідомляв Укрінформ, 28 травня парламент Грузії подолав вето президентки Саломе Зурабішвілі, накладене на закон «про прозорість іноземного впливу». Цей закон оголошує носіями інтересів іноземних держав неурядові та медійні організації, які отримують фінансування від стратегічних партнерів Грузії.

За ухваленням закону послідувало заморожування частини допомоги Грузії з боку Євросоюзу, а США відклали військові навчання Noble Partner на невизначений термін.

Раніше, 15 липня, Саломе Зурабішвілі також подала позов до Конституційного суду із вимогою призупинити та остаточно скасувати дію закону «іноагентів».

Фото: RFE/RL

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-