У Німеччині лікарі повідомили про другий випадок одужання від ВІЛу

У Німеччині лікарі повідомили про другий випадок одужання від ВІЛу

Укрінформ
Берлінська клініка «Шаріте» повідомила про успішне лікування другого пацієнта від ВІЛ-інфекції.

Про це повідомляє DW, передає Укрінформ.

Як зазначається в прес-релізі клініки, цього вдалося домогтися за допомогою нового методу лікування.

Перший пацієнт клініки із ВІЛ, Тімоті Рей Браун, був вилікуваний після того, як лікарі «Шаріте» в 2007 році зробили йому повну пересадку кісткового мозку від пацієнта з мутацією гена CCR5, яка захищає від ВІЛ. Донорський кістковий мозок зміг виробити в організмі пацієнта нові клітини імунної системи замість уражених смертельним вірусом.

Для другого пацієнта, ім'я якого не називається, не вдалося знайти донора кісткового мозку, у ДНК якого були б дві копії мутантного гена, успадковані як від батька, так і від матері. У ДНК донора, якого вдалося підібрати, була тільки одна мутантна копія гена CCR5, а друга - звичайна, яка не оберігає від ВІЛ-інфекції.

Читайте також: В Україні впроваджують пʼятирічний проєкт з іноваційної протидії ВІЛ-інфекції - МОЗ

Проте пересадка кісткового мозку від цього донора пацієнту спрацювала. Після операції, яка пройшла ще у 2018 році, пацієнт за власним бажанням перестав вживати препарати проти вірусу імунодефіциту. Через п'ять років лікарі констатували, що ознак наявності ВІЛ у його організмі більше немає, а імунна система працює нормально.

Раніше подібні досліди з пересадкою кісткового мозку хворому від «наполовину імунного» донора не закінчувалися успіхом. Тому зараз у «Шаріте» з'ясовують, які чинники забезпечили одужання в цьому випадку.

Як повідомляв Укрінформ, у 2020 році каліфорнійському місті Палм Спрінгс помер 54-річний Тімоті Рей Браун, який став першою людиною у світі, що вилікувалася від інфекційного захворювання ВІЛ/СНІД.

Фото: DW

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-