Мирна угода між Азербайджаном і Вірменією узгоджена на 80-90% - Алієв

Мирна угода між Азербайджаном і Вірменією узгоджена на 80-90% - Алієв

Укрінформ
Текст мирної угоди між Азербайджаном і Вірменією, над якою нині триває робота, погоджений сторонами на 80-90%.

Про це президент Азербайджану Ільхам Алієв сказав у межах Shusha Global Media Forum, передає Укрінформ з посиланням на Azertac.

“Що стосується тексту мирної угоди, то, як мені повідомив наш міністр закордонних справ, узгоджено приблизно від 80 до 90 відсотків тексту. Вірменія була змушена зняти свої застереження та всю цю термінологію, пов’язану з так званим Нагірним Карабахом, що відкрило двері для нормалізації”, - повідомив Алієв.

Президент Азербайджану також зазначив, що для успішного мирного процесу потрібно наразі вирішити два нагальні питання.

“Перше - Вірменія повинна позитивно відповісти на нашу пропозицію про спільну заявку Вірменії та Азербайджану в ОБСЄ про розпуск Мінської групи (Мінська група ОБСЄ на чолі з Францією, Росією та США вела перемовини про врегулювання карабаського конфлікту — ред.). Тому що Мінська група не працює багато місяців, а може, вже пару років. У Мінської групи немає шансів знову почати роботу”, - сказав Алієв.

Друге, за його словами, Франція повністю втратила свій шанс бути посередником або навіть бути присутньою на Південному Кавказі.

Читайте також: Більшість громадян Грузії вважають головним ворогом Росію

“Вони не можуть працювати в регіоні без нашої згоди. Якщо вони захочуть зробити це без нашої згоди, вони знову зазнають невдачі. Знову для них це була б ще одна болюча втрата”, - сказав Алієв.

За його словами, у разі бажання Вірменії зберегти де-юре Мінську групу, це означатиме, що їхні територіальні претензії до Азербайджану все ще в силі.

Як повідомлялося, уряд Азербайджану звинувачував Францію в тому, що вона стала на бік Вірменії, коли європейські країни виступили посередниками під час мирних переговорів на початку 2023 року. Наприкінці минулого року уряд Азербайджану оголосив персонами нон грата двох співробітників посольства Франції в Баку.

19 вересня 2023 року Міністерство оборони Азербайджану оголосило про початок антитерористичних заходів локального характеру в Карабасі. На наступний день, 20 вересня, президент Алієв заявив, що Азербайджан відновив свій суверенітет у Нагірному Карабасі.

У квітні Азербайджан і Вірменія встановили перший прикордонний стовп.

Фото: Azertac

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-