На іспанській Майорці понад 20 тисяч жителів мітингували проти туризму

На іспанській Майорці понад 20 тисяч жителів мітингували проти туризму

Укрінформ
Близько 20 000 протестувальників вийшли в неділю на вулиці курортного міста в Іспанії Пальма-де-Майорка на масштабну демонстрацію проти масового туризму, вимагаючи змін у туристичній моделі, яка, на їхню думку, шкодить іспанському середземноморському острову.

Про це повідомляє France 24, передає Укрінформ.

Під гаслом «Змінимо курс і встановимо обмеження на туризм», демонстранти з яскравими прапорами і транспарантами, несучи імпровізовані моделі літаків і круїзних лайнерів, прямували найвідвідуванішими вулицями міста.

«Ваша розкіш - наші злидні» - написано на одному з плакатів, а на іншому - «Це не туризмофобія, це цифри: 1 232 014 жителів, 18 мільйонів туристів».

Цього року активісти провели серію протестів у Барселоні та інших популярних місцях відпочинку, таких як Малага і Канарські острови, стверджуючи, що приїжджі підвищують вартість житла і призводять до того, що жителі не можуть дозволити собі жити в центрах міст.

Протести були організовані близько 80 організаціями та соціальними групами, які вимагали обмежити надмірний туризм на Балеарських островах, основними трьома з яких є Майорка, Менорка та Ібіца. Організатори стверджують, що до протестів приєдналися 50 000 осіб, а поліція оцінює кількість учасників у 20 000 осіб.

Організатори заявили, що нинішня модель туризму призвела до надмірного навантаження на державні служби, завдає шкоди природним ресурсам і ускладнює доступ до житла для місцевих мешканців.

Торік Балеарські острови відвідали рекордні 17,8 мільйона людей з материкової Іспанії та з-за кордону, і очікується, що цього року ця цифра буде ще вищою.

Читайте також: У Барселоні протестувальники вийшли на вулиці з вимогою обмежити наплив туристів

Як пише Reuters, за даними галузевої організації Exceltur, туризм генерує 45% валового внутрішнього продукту Балеарських островів.

У першому кварталі цього року Іспанію відвідали 16,1 мільйона осіб, що на 18% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

У 2023 році туристи витратили в Іспанії 109 мільярдів євро (118,56 мільярда доларів) порівняно з 63,5 мільярдами євро у Франції.

Як повідомляв Укрінформ, Венеція планує подвоїти щоденний туристичний податок після його успішного літнього тестування.

Фото: EPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-