Світ має відповісти на рекордну спеку, зумовлену зміною клімату - Генсек ООН

Світ має відповісти на рекордну спеку, зумовлену зміною клімату - Генсек ООН

Укрінформ
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш звернувся із терміновим закликом до країн світу вживати заходів стримування зміни клімату та захисту людей від спеки.

Як передає власний кореспондент Укрінформ у Нью-Йорку, про це Генсек заявив у четвер журналістам у штаб-квартирі ООН.

Він зазначив, що останніми днями спостерігається рекордно висока температура повітря, почастішали повʼязані з цим випадки загибелі людей.

«Мільярди людей стикаються з епідемією екстремальної спеки, страждають від дедалі більш смертоносних хвиль спеки, коли температура по всьому світу перевищує 50 градусів за Цельсієм - на півдорозі до кипіння», - сказав він.

Читайте також: В Україні через аномальну спеку кількість теплових і сонячних ударів зросла у 3,5 раза

За словами Гутерреша, «спека справляє надзвичайний вплив на людей і планету, і світ має відповісти на виклик підвищення температури».

Найбільше піддаються впливу «міська біднота, вагітні жінки, діти, люди похилого віку, особи з інвалідністю, хворі та біженці, які часто живуть у неякісному житлі, не маючи доступу до охолодження».

За оцінками ООН, за останні два десятиліття смертність від спеки серед людей старших 65 років зросла приблизно на 85%, також 25% дітей сьогодні піддаються її впливу, сказав Гутерреш.

Він наголосив на необхідності посилити захист працівників, оскільки понад 70% світової робочої сили, або 2,4 млрд чоловік, наражаються на значний ризик екстремальної температури.

Основними чинниками впливу людини на клімат він назвав залежність від викопного палива та бездіяльність.

Читайте також: У Марокко за останню добу від спеки померли понад 20 людей

«Я твердо вирішив змінити ситуацію і зробити все можливе, аби вплинути на тих, хто здатний ухвалювати рішення» - сказав Гутерреш, долавши, що деякі країни вживають відповідних заходів стримування зміни клімату.

Зокрема, ідеться про зростання відновлюваних джерел енергії, яке «є найшвидшим в історії способом нарощуванням виробництва енергії», збільшення кількості електромобілів.

«Робиться чимало всього, але цього занадто мало і занадто пізно, - додав він. - Проблема в тому, що зміна клімату відбувається швидше, ніж усі заходи, які зараз вживаються для боротьби з нею».

На переконання Гутерреша, відчутне посилення спеки у світі спонукатиме уряди до дій.

Як повідомляв Укрінформ, Саудівська Аравія заявила, що кількість загиблих від спеки під час цьогорічного паломництва до Мекки (хаджу) перевищила 1300.

Фото: ЕРА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-