У Венесуелі спалахнули масові протести після оголошення результатів виборів

У Венесуелі спалахнули масові протести після оголошення результатів виборів

Відео
Укрінформ
У Венесуелі розпочалися мітинги прихильників опозиції, які вважають, що влада сфальсифікувала результати президентських виборів на користь чинного глави держави Ніколаса Мадуро.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє AP.

«На тлі масових демонстрацій по всій Венесуелі опозиційний кандидат Едмундо Гонзалес у понеділок оголосив, що його кампанія має необхідні докази, щоб показати, що він виграв недільні вибори, а його перемогу влада країни віддала чинному президенту Ніколасу Мадуро», - йдеться у повідомленні.

Початкові протести були переважно мирними, але після того, як правоохоронці почали перешкоджати мирній ході, спалахнула сутичка. Поліція застосувала сльозогінний газ для розгону демонстрантів, деякі з яких кидали у силовиків каміння та інші предмети.

Зазначається, що протестувальники навіть знесли пам’ятник Уго Чавесу — президенту Венесуели у 1999-2013 роках, який за час свого керування країною, по суті, встановив військову диктатуру.

Опозиція заявляє, що має докази фальсифікації голосування, а її кандидат Едмундо Гонзалес набрав 70% голосів, що майже удвічі більше за кількість голосів, які здобув Мадуро.

Читайте також: Панама призупиняє дипломатичні відносини із Венесуелою

Чинний президент своєю чергою заявив, що у Венесуелі намагаються здійснити державний переворот «фашистського та контрреволюційного характеру». Своє переобрання Мадуро назвав «тріумфом миру та стабільності», а виборчу систему Венесуели він вважає цілком «прозорою».

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що Сполучені Штати «серйозно стурбовані тим, що оголошений результат не відображає волі чи голосування народу Венесуели».

Водночас уряд Венесуели відкликав дипломатичний персонал з Аргентини, Домініканської Республіки, Коста-Рики, Панами, Перу, Уругваю та Чилі та вимагає негайного виведення представників цих країн зі своєї території. Про це заявив очільник МЗС Венесуели Іван Гіль у соцмережі X.

Читайте також: Мадуро оголосили переможцем президентських виборів у Венесуелі

Як повідомлялося, у неділю у Венесуелі відбулися планові президентські вибори, про перемогу на яких заявив як чинний президент Ніколас Мадуро, так і головний опозиційний кандидат Едмундо Гонзалес.

Фото: AA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-