США заморозили допомогу Грузії на понад $95 мільйонів - Блінкен

США заморозили допомогу Грузії на понад $95 мільйонів - Блінкен

Укрінформ
Уряд Сполучених Штатів призупинив виділення допомоги грузинському уряду на суму понад 95 мільйонів доларів через його антидемократичні дії.

Про це йдеться у заяві державного секретаря Ентоні Блінкена, передає Укрінформ.

«23 травня, після антидемократичних дій грузинського уряду, я оголосив про комплексний перегляд двосторонньої співпраці між США та Грузією. У результаті цього перегляду Сполучені Штати призупинили надання допомоги на суму понад 95 мільйонів доларів, яка безпосередньо принесе користь уряду Грузії», - сказав він.

Блінкен додав, що антидемократичні дії та неправдиві заяви уряду Грузії несумісні з нормами членства в ЄС і НАТО.

«Хоча ми призупиняємо нашу допомогу уряду Грузії через ці дії, Сполучені Штати продовжуватимуть допомагати програмам і заходам, які приносять користь народу Грузії шляхом зміцнення демократії, верховенства права, незалежних ЗМІ та економічного розвитку», - додав урядовець.

Зазначається, що за 32 роки дружби та партнерства між США й Грузією та її громадянами народ Сполучених Штатів надав понад 6,2 мільярда доларів допомоги, сприяючи розвитку та зміцненню економіки та демократичних інституцій Грузії.

«Наша підтримка допомогла оснастити та навчити Сили оборони Грузії та берегову охорону, побудувати школи та лікарні, а також підготувати вчителів, державних службовців і медичних працівників. Ми залишимося відданими грузинському народу та його євроатлантичним прагненням», - підсумував Блінкен.

Читайте також: У Грузії з 1 серпня розпочнуть реєстрацію «іноагентів»

Як повідомляв Укрінформ, попри заклики міжнародних партнерів, 28 травня парламент Грузії подолав вето президента на закон, офіційно названий «Про прозорість іноземного впливу». Він передбачає створення спеціального реєстру й оголошує носіями інтересів іноземного впливу неурядові та медійні організації, які отримують закордонні гранти.

Президентка Грузії, понад 120 неурядових організацій та група опозиційних депутатів подали до Конституційного суду країни три позови проти цього закону.

Фото: Andrew Harrer/Bloomberg

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-