Конвенція про заборону касетних боєприпасів перебуває під загрозою

Конвенція про заборону касетних боєприпасів перебуває під загрозою

Заява
Укрінформ
Конвенція Осло, підписана 1 серпня 2010 року і покликана зупинити використання касетних боєприпасів, перебуває під загрозою на тлі сучасних конфліктів, зокрема війни в Україні.

Про це йдеться у заяві некомерційної організації Handicap International/Humanity & Inclusion (HI), яка є в розпорядженні Укрінформу.

«Першого серпня 2024 року виповнюється 14 років з дня набуття чинності Конвенції про заборону касетних боєприпасів. Відтоді вдалося захистити десятки тисяч життів. Але зараз збільшується розгортання та постачання касетних бомб. Організація допомоги Handicap International попереджає про гуманітарні наслідки та закликає зміцнити конвенцію», - йдеться у заяві.

У ній нагадується, що нещодавно Литва вийшла з Конвенції, ставши першою країною, яка вирішила розірвати зобов’язання через безпекову ситуацію.

Водночас «претензії» висуваються і на адресу Німеччини. Нещодавно програма телеканалу ARD «Панорама» повідомила про те, що касетні боєприпаси, які зберігалися на складі бази США в Німеччині, були доставлені в Україну. В HI наполягають, що це порушує угоду про заборону касетних боєприпасів, підписану ФРН, «якщо ці боєприпаси дійсно транспортуються через територію Німеччини». Конвенція про заборону касетних бомб забороняє зберігання, передачу та транзит такої зброї. (Ця заборона не поширюється на США, які не приєдналися до Конвенції). В організації закликають «уряд Німеччини, відповідно до Конвенції, чітко висловитися проти зберігання касетних боєприпасів США у своїй країні та транзиту цієї зброї через свою територію».

«Німеччина є однією з найважливіших країн-учасниць Конвенції про касетні боєприпаси і зробила внесок в успіхи конвенції, які також включають знешкодження боєприпасів, що не вибухнули, підтримку постраждалих країн. Саме тому надійна та прозора позиція уряду Німеччини так важлива для інших країн-учасниць і партнерів громадянського суспільства – особливо в часи, коли норми міжнародного права ігноруються та підриваються багатьма сторонами», – сказала керівник політичного відділу Handicap International Єва Марія Фішер.

Читайте також: Сейм Литви ухвалив вихід із конвенції про заборону касетних боєприпасів

На сьогодні 124 держави взяли на себе зобов’язання суворих і всеосяжних стандартів Конвенції Осло про касетні боєприпаси, це охоплює понад 60% населення світу. Договір забороняє використання, зберігання, виробництво та передачу касетних бомб. Після того як вона набула чинності 1 серпня 2010 року з армійських запасів було знищено 1,5 мільйона касетних боєприпасів і 180 мільйонів суббоєприпасів, а значні території забрудненої землі були очищені від залишків касетних боєприпасів.

США, Росія та Україна не є договірними державами. З липня 2023 року уряд США кілька разів доставляв Україні касетні боєприпаси. Російські війська з 2014 року широко використовували касетні боєприпаси в Україні, вбивши та поранивши сотні мирних жителів і завдавши шкоди життєво важливим об’єктам цивільної інфраструктури.

Читайте також: Армія РФ почала частіше використовувати модернізовані касетні авіабомби - розвідка Британії

Handicap International/Humanity & Inclusion (HI) — некомерційна організація, яка займається співробітництвом у розвитку та наданням екстреної допомоги, працює в близько 60 країнах. Метою є покращення умов життя людей з інвалідністю та вразливих груп у довгостроковій перспективі. HI є співлауреатом Нобелівської премії миру 1997 року.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-