У Wall Street Journal підтвердили звільнення журналіста Гершковича

У Wall Street Journal підтвердили звільнення журналіста Гершковича

Укрінформ
Росія звільнила репортера Wall Street Journal Евана Гершковича в рамках найбільшого обміну в'язнями між Сходом і Заходом з часів холодної війни, в якому він і більше десятка інших ув'язнених Кремлем були обміняні на росіян, утримуваних в США і Європі.

Про це пише Wall Street Journal, передає Укрінформ. 

Гершкович та інші американці покинули російський літак кілька хвилин тому в аеропорту столиці Туреччини Анкарі.

Широкомасштабна угода торкнулася 24 ув'язнених і щонайменше шести країн, і була досягнута після місяців переговорів на найвищому рівні урядів США, Росії та Німеччини. В'язень, російський найманий вбивця Вадим Красіков, став стрижнем домовленостей. Його Володимир Путін домагався звільнити з 2021 року. США протягом року намагалися звільнити Гершковича, Вілана та інших, не пропонуючи Красікова натомість, проте високопосадовці російської розвідки чітко дали зрозуміти, що без нього не буде угоди. Німецькі офіційні особи врешті погодилися обміняти Красікова на десяток російських політв'язнів.

Представники Білого дому, американські дипломати і співробітники ЦРУ об'їхали Європу і Близький Схід у пошуках дружніх урядів, готових звільнити затриманих російських шпигунів, в обмін на американців, утримуваних Кремлем, пише видання. 

Президент Джо Байден - приблизно за годину до того, як 21 липня він повідомив, що виходить з президентських перегонів – провів телефонну розмову з прем'єр-міністром Словенії, яка надавала двох засуджених російських шпигунів для обміну. Директор ЦРУ Вільям Бернс минулого тижня відвідав Туреччину, щоб зустрітися зі своїм колегою і завершити логістику обміну.

Читайте також: У Росії журналіста WSJ Гершковича засудили до 16 років колонії суворого режиму

Обмін у четвер відбувся через п'ять місяців після несподіваної смерті російського опозиціонера Олексія Навального в лютому. США і Німеччина спочатку сподівалися, що Навальний може бути звільнений в рамках угоди, яка почала формуватися на початку цього року, після того, як Байден запросив канцлера Німеччини Олафа Шольца до Білого дому.

Як повідомляв Укрінформ, ЗМІ оприлюднили список ув’язнених, яких обміняли Захід і Росія.

Перше фото: EPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-