Мадуро просить Верховний суд Венесуели провести аудит президентських виборів

Мадуро просить Верховний суд Венесуели провести аудит президентських виборів

Укрінформ
Президент Венесуели Ніколас Мадуро звернувся до Верховного суду Венесуели з проханням провести аудит президентських виборів, додавши, що він готовий «бути викликаним, допитаним, підданим розслідуванню».

Про це повідомляє АР, передає Укрінформ. 

Мадуро заявив журналістам, що правляча партія також готова показати всі протоколи підрахунку голосів, які проголосували на недільних виборах.

Це перша поступка Мадуро після того, як лідери опозиції оскаржили його заяву про перемогу. Однак Верховний суд тісно пов'язаний з урядом Мадуро, а судді суду пропонуються федеральними чиновниками і затверджуються Національною асамблеєю, в якій переважають прихильники Мадуро.

Центр Картера, який направив до Венесуели делегацію для спостереження за виборами, розкритикував запит Мадуро на проведення аудиту, заявивши, що такий суд не забезпечить незалежну перевірку.

Читайте також: У Венесуелі під час протестів затримали майже 750 людей

Головний суперник Мадуро Едмундо Гонсалес і лідерка опозиції Марія Коріна Мачадо заявили, що вони отримали понад дві третини протоколів, які кожна електронна машина для голосування надрукувала після закриття виборчих дільниць. Вони заявили, що оприлюднення даних про підрахунок голосів довело б, що Мадуро програв.

Так, за словами Мачадо, підрахунок показує, що Гонсалес отримав приблизно 6,2 мільйона голосів порівняно з 2,7 мільйона за Мадуро. Це значно відрізняється від звіту виборчої ради, згідно з яким Мадуро отримав 5,1 мільйона голосів проти понад 4,4 мільйона за Гонсалеса.

Мадуро переконував журналістів, що проти його уряду була змова і що виборча система була зламана. Відповідаючи пізніше на пресконференції на запитання, чому виборчі органи не оприлюднили детальний підрахунок голосів, Мадуро сказав, що Національна виборча рада зазнала атак, у тому числі кібератак. «Інженери борються прямо зараз», щоб усунути ці атаки, сказав він, не уточнюючи деталей.

Читайте також: Маск назвав Мадуро диктатором - той оголосив його ворогом Венесуели

Як повідомляв Укрінформ, у неділю у Венесуелі відбулися президентські вибори, про перемогу на яких заявив як чинний президент Ніколас Мадуро, так і головний опозиційний кандидат Едмундо Гонсалес.

Після цього в країні розпочалися мітинги прихильників опозиції, які вважають, що влада сфальсифікувала результати президентських виборів на користь Мадуро.

Пізніше високий представник Європейського Союзу Жозеп Боррель заявив, що блок не визнаватиме результати виборів у Венесуелі, поки не будуть підраховані всі голоси.

Фото: Gaby Oraa/Bloomberg

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-