Китай запустив у космос перші «сузір'я» супутників

Китай запустив у космос перші «сузір'я» супутників

Укрінформ
Китайська державна компанія Shanghai Spacecom Satellite Technology (SSST) запустила першу партію супутників-сузірь, які мають створити конкуренцію інтернет-мережі Starlink американської компанії Space X.

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

Запуск відбувся на космодромі Тайюань, одному з головних китайських центрів запуску супутників і ракет, розташованому в північній провінції Шаньсі.

Запуск є частиною плану SSST «Сузір'я тисячі вітрил», також відомого як «План G60 Starlink», який стартував минулоріч з метою розгортання понад 15 000 супутників на низькій навколоземній орбіті.

Низькоорбітальні супутники зазвичай працюють на висоті від 300 км до 2000 км від поверхні Землі, вони дешевші й забезпечують більш ефективне передання даних, аніж супутники на вищих орбітах.

Китайські дослідники з Народно-визвольної армії Китаю протягом останніх двох років вивчали використання Starlink у війні в Україні і неодноразово попереджали про ризики для Китаю, якщо той опиниться у військовому конфлікті із США.

Читайте також: SpaceX запустила ще 23 супутники Starlink

Запуск знаменує собою важливий крок у досягненні стратегічної мети Пекіна - створення власної версії Starlink, зростаючого широкосмугового «сузір'я», яке налічує близько 5500 супутників у космосі й використовується споживачами, компаніями та державними установами. SSST планує запустити 108 супутників цього року, 648 супутників до кінця 2025 року, забезпечити «глобальне мережеве покриття» до 2027 року і досягти 15 000 розгорнутих супутників до 2030 року.

Як повідомляв Укрінформ, Китай 19 липня відправив у космос новий супутник спостереження за Землею «Гаофень-11 05» (Gaofen-11 05), який також використовуватимуть для потреб національної оборони.

Фото: Тelecom

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-