У Чехії прокуратура просить 10 років для добровольця ЗСУ, якого затримали за мародерство

У Чехії прокуратура просить 10 років для добровольця ЗСУ, якого затримали за мародерство

Укрінформ
Чеська прокуратура вимагає для колишнього військового Філіпа Сімана десять років колонії суворого режиму за мародерство під час бойових дій в Україні.

Про це прокурор Мартін Білий заявив у своїй промові в міському суді Праги в понеділок, повідомляє Укрінформ з посиланням на чеське телебачення СТ24.

Сімана звинувачують, з одного боку, у злочині, пов’язаному з проходженням служби в іноземних збройних силах, а з іншого боку, у злочині, пов’язаному з мародерством у районі військових дій. За грабіж чоловікові загрожує від восьми до двадцяти років позбавлення волі або навіть особливе покарання.

«Усі знають, що не можна красти. Обставинами, які обтяжують покарання, є вчинення ним двох злочинів та те, що діяння він вчинив через корисливість», — підкресли прокурор Мартін Білий. Він зазначив, що Україна та її народ постраждали від воєнного конфлікту і неприпустимі дії, які ще більше погіршують їхню ситуацію.

Двадцятисемирічний чех два роки працював професійним військовим у чеській армії. Наприкінці березня 2022 року приєднався до українського добровольчого батальйону «Карпатська січ». При цьому він не мав дозволу чеського президента воювати в іноземній армії. Сіман пройшов базову підготовку в Україні та отримав озброєння. Згодом він переїхав до міст Ірпінь та Буча, де йому було доручено патрулювати окопи та проводити так звані очисні роботи. Прокурор стверджує, що під час виконання доручень та під час відпустки Сіман привласнював речі як загиблих військових, так і мирних жителів. У квітні 2022 року чоловіка затримали українські військові, після чого він повернувся на батьківщину.

Сіман сказав, що шкодує про свої дії та наголосив, що вирушив в Україну допомагати. Він також стверджував, що знайдені в будинках українських жителів цінності, гроші та електроніку був наказ від керівництва забирати «на випадок, якщо місця знову захоплять росіяни».

Читайте також: Міністерка оборони Чехії здійснила візит в Україну

Як повідомлялося, в Збройних силах України воює невелика кількість громадян Чехії, при цьому вони повинні мати спеціальний дозвіл від президента республіки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-