Вплив Росії у Східній Європі посилює епідемію ВІЛ - експерти

Вплив Росії у Східній Європі посилює епідемію ВІЛ - експерти

Укрінформ
Зростаючий вплив Росії у Східній Європі та Центральній Азії погіршує ситуацію з ВІЛ у регіоні - кількість нових діагнозів зросла на 20% з 2010 року, а смертність від СНІДу збільшилася на 34% - це найшвидші темпи зростання у світі.

Про це попередили лідери у сфері охорони здоров'я на брифінгу 25-ї міжнародної конференції зі СНІДу, повідомляє The Guardian, передає Укрінформ.

Більшість нових випадків інфікування припадає на «ключові групи населення», включаючи осіб, які споживають ін'єкційні наркотики, секспрацівників, геїв та їхніх сексуальних партнерів.

Зусилля, спрямовані на лікування та профілактику інфекції, гальмуються російською пропагандою, зокрема проти послуг замісної терапії опіоїдами, які знижують ризик інфікування ВІЛ серед наркозалежних та ЛГБТК+ спільноти.

Крім того, закони про «іноземних агентів» у деяких країн, які перейняли приклад Росії, вимагають від благодійних організацій, що отримують фінансування з-за кордону, реєструватися і накладають обтяжливі вимоги до звітності, це змушує деякі з них припинити свою діяльність.

Спеціальний радник Європейського бюро ВООЗ Мішель Казачкін заявив, що російський вплив у сусідніх країнах «очевидний і зростає», а Росія «продовжує фінансувати пропаганду і проводить швидку русифікацію окупованих територій».

Казачкін додав, що закони і політика в багатьох країнах регіону криміналізують секспрацю, зберігання і вживання наркотиків та одностатеві стосунки, що значно перешкоджає доступ людей до охорони здоров'я. Наводячи приклад шкідливої російської пропаганди, Казачкін сказав, що слабка програма терапії опіоїдними агоністами в Казахстані зараз майже закрита. Він зустрічався з президентом країни, який заявив, що від одних він чує, що це ефективно і безпечно, що «це пов'язано із західним світом, а від інших - не уточнюючи, хто це - що це неефективно, що це утримує населення на наркотиках, що це суперечить традиційним і національним цінностям».

Читайте також: СНІД торік щохвилини забирав одне життя, ВІЛ мали майже 40 мільйонів людей - ООН

Колишній член парламенту Киргизстану і член Комісії Східної і Центральної Європи та Центральної Азії з питань наркополітики Наталія Нікітенко зазначила, що багато країн Центральної Азії мають велику кількість трудових мігрантів у Росії. За її словами, ВІЛ-позитивні або наркозалежні люди бояться проходити лікування разом з ними через ризик депортації.

В Україні після перерви, спричиненої російським вторгненням, національна програма з протидії ВІЛ відновила надання послуг, кількість людей, які отримують терапію, знову почала зростати.

Читайте також: Шольц закликав збільшити підтримку ВООЗ у боротьбі проти ВІЛ/СНІДу

Як повідомляв Укрінформ, минулого року майже 40 мільйонів людей у світі жили з вірусом ВІЛ, який викликає СНІД, а понад 9 мільйонів не отримували ніякого лікування, і в результаті кожної хвилини хтось помирав від причин, пов'язаних зі СНІДом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-