Роспроп атакував Тіма Волза, ледве почувши його ім’я

Роспроп атакував Тіма Волза, ледве почувши його ім’я

Укрінформ
Реакція російських медіа на вибори у США швидка та злагоджена

Останніми тижнями ми регулярно розглядаємо роботу роспропу та російського політикуму на напрямі президентських виборів у США. І це дає можливість бачити ситуацію в розвитку, фіксувати зміни тенденцій. Вибір Камалою Гарріс кандидата у віцепрезиденти Тіма Волза став ще однією важливою подією, на яку не можна не відреагувати.

Укрінформ оперативно розглянув нову дійову особу в матеріалі «Волц: вдалий хід чи перша помилка Гарріс? Віцепрезидентка США зробила несподівано-очікуваний вибір». Тепер настав час подивитися, як це відобразилося у кривому дзеркалі російської пропаганди.

РОЗПОДІЛ ПРАЦІ В РОСІЙСЬКИХ МЕДІА: ПРИТОМНІ ТА СКАЖЕНІ

Минулого разу, зіставивши, як висвітлюються в Росії події навколо президентських перегонів за океаном, ми дійшли висновку, що до демократів роспроп ставиться більш жорстко, ніж до республіканців.

Фото: Justin Sullivan/Getty Images
Фото: Justin Sullivan/Getty Images

Водночас Дональда Трампа інколи теж піддавали вагомій критиці, оскільки через непередбачуваність він також може становити загрозу російським амбіціям. Та попри це він здався Москві більш прийнятним варіантом – через його несистемність, різкість заяв і дій. Що, на думку кремлівських спецслужбістів, може сприяти дестабілізації, дезорганізації ситуації у США та й загалом в євроатлантичній спільноті.

Цікаво також, що з часом окремий – і дуже помітний – наголос роспропівці почали ставити на кандидаті у віцепрезиденти від республіканців Джей Ді Венс. Іноді це виглядало просто як створення культу його особи: молодий кандидат, майбутній президент на два терміни (після Трампа), ще більш несистемний і чітко проросійський…

Що ж змінилося у роботі роспропу за останні кілька тижнів?

Більш вагомою та помітною стала підтримка республіканців. Водночас було приглушене оспівування Венса, щоб не вносити розкол у його тандем із Трампом.

Також більш помітним став розподіл медійної праці. Більш-менш «притомні» російські ЗМІ (типу «Коммерсанта», «Ведомостей», РБК) описують ситуацію на виборах у США загалом адекватно. А от жорстко пропагандистські «РИА Новости», «RT на русском» і ТАСС, який до них приєднався, щойно дізнавшись про вибір Волза, почали його атакувати з усіх боків. Часто – просто поливати брудом.

ТІМ ВОЛЗ ЯК ПЕРСПЕКТИВНИЙ «КАНДИДАТ НОРМАЛЬНОСТІ»

Та почнемо все ж таки зі згаданих вище «притомних» «Коммерсанта», «Ведомостей», РБК. До того ж і тут є показові деталі в реакції.

Фото: The New York Times
Фото: The New York Times

«Коммерсант» констатує, що, з огляду на те, по яких лініях атакували Камалу Гарріс республіканці (стать, двозначне походження, відсутність власних дітей), її кандидат у віцепрезиденти мав виглядати саме так, як Волз – білий одружений чоловік із двома дітьми. Ще більше, «біографія пана Волза – чи не ідеальна для американського політика <…> За свої 60 років демократ встиг побувати шкільним учителем, футбольним тренером, близько 20 років відслужити в Національній гвардії США, попрацювати членом Палати представників конгресу та нарешті губернатором. Крім того, Волз «показав себе досить досвідченим бійцем у сутичках із республіканцями».

Корисно зазначити, що «Ведомости» та РБК, в яких повідець довший, ніж у «Коммерсанта», досить докладно описують підтримку Волзом України та українців, його особисте спілкування з Володимиром Зеленським:

«Губернатор висловлювався на підтримку України. У березні 2022 р. він підписав виконавчий указ штату, в якому висловив свою підтримку Києву та засудив дії Росії. Згідно з документом, усі відомства штату мали призупинити будь-які транзакції з російськими особами та відмовитися від взаємодії з ними в майбутньому. Ці ж вимоги, але тільки у формі рекомендацій, були звернені й до приватних компаній, що працюють на території Міннесоти <...> У квітні 2023 р. Волз також брав участь в онлайн-переговорах із президентом України Володимиром Зеленським, де вкотре висловив "солідарність” з Україною» («Ведомости»).

РБК, також згадавши про квітневе 2023 року онлайн-спілкування з «українським лідером Володимиром Зеленським» (незвичне для медійників країни-агресора визначення нашого Президента), продовжує:

«У лютому 2024 року <Волз> відвідав українське посольство, щоб підписати угоду про співпрацю між Міннесотою та Чернігівською областю. “Міннесота далі підтримуватиме Україну в її боротьбі за свободу та демократію”, – написав він із цієї нагоди в соцмережі X».

Показово – на протиставленні, – що жорсткі роспропагандисти саме про ці факти згадувати не люблять. В їхній картині світу Україна має виглядати ізольованою та нікому не потрібною.

Фото: NBC News
Фото: NBC News

«Притомні» медіа, відзначивши недоліки у виборі Волза (схожа з Гарріс політична позиція лівіше від центру; мала впізнаваність цього кандидата серед виборців), водночас пишуть і про його позитивні якості. На своїх попередніх виборах Волз «продемонстрував здатність залучати голоси консервативних виборців (тут йому очок додає і той факт, що він володіє вогнепальною зброєю), а на посаді губернатора ефективно працював і з демократами, і з республіканцями». Та й загалом «він говорить і виглядає, як більшість виборців, яких демократи втратили через Трампа».

Тобто в підсумку, попри всі звинувачення вя лівому радикалізмі, насправді Волз видається найбільш консенсусним і найменш скандальним варіантом – як кажуть, «кандидат нормальності».

«ПІДПАЛ ШТАТУ», «САМОРУЙНУВАННЯ США». ЩО ЩЕ?..

Зовсім інакше подавалася поява цієї фігури в жорстко пропагандистських медіа.

«РИА Новости» Дмітрія Кисельова відразу та без жодних сумнівів атакували нову персону: «"Підпал штату": у США розповіли про подарунок республіканцям від Гарріс. Шапіро: кандидатура Волза грає на руку Республіканській партії».

Це дуже показовий приклад роботи російської пропаганди. Адже ті, хто звик знайомитися з новинами тільки за заголовками, можуть подумати, що на Волза тут напав губернатор Пенсильванії Джош Шапіро, якого експерти вважали найбільш імовірним кандидатом у віцепрезиденти. А от і ні! Новина складена на основі твіта не надто відомого американського політоглядача Бена Шапіро, консерватора та трампіста. Підстановка прізвищ – один із улюблених прийомів роспропу.

Так, з американського боку вдарили. Треба ще з російського! І от новина від голови комісії ради федерації з інформполітики Алєксєя Пушкова: «Тандем Гарріс та Волза є ідеальним для саморуйнування США». Туди ж вставлений коментар Пушкова щодо висловлювання республіканського кандидата у віцепрезиденти Венса, мовляв, Гарріс не може вести переговори з Путіним, бо він її не шанує: «А хто взагалі поважає Камалу Гарріс? І головне – за що?». (Впізнали? Стилістика п’яних розбірок, відроджена Захаровою та Медведєвим, – хто кого поважає).

Фото: Daniel Steinle/Bloomberg
Фото: Daniel Steinle/Bloomberg

Ну й, щоб завершити картину, треба додати щось із західної преси. Тут відбирається не менш ангажоване твердження від жовтуватої Daily Mail: «Штаб Трампа тріумфує через вибір віцепрезидента від демократів». І все – крапка, інших думок немає. (Тільки пізно ввечері в середу «РИА Новости» спромоглися дати добірку думок західних експертів, в якій Волза не поливають брудом, а оцінюють врівноважено).

ТАСС так само швидко підбирає для удару по тандему демократів більш оригінальний привід: «Маск назвав Гарріс комуністкою через її слова про рівність». Надалі – великий матеріал «аналітики» від ТАСС про Волза, який написав досвідчений Андрій Шитов, що 25 років був власкором у США, – «Чому Гарріс не має виграти президентські вибори у США, але Трамп може їх програти».

Це текст, від якого за російську версту разом з американською милею віє вальяжністю («пригадую, як у 1988 році вперше їздив на партійний передвиборчий з'їзд до США»). Але це обманка, мета матеріалу – ангажовано підібравши аргументи, показати, що Гарріс вже фактично програла (якщо Трамп не припуститься великих помилок). Та й авторська аргументація щодо Гарріс радше схожа на цитування слів Трампа та його штабу з піднятими лапками: «Вона поки що й не так справжній політик, як функція, місцеблюститель, набір необхідних демографічних показників у вигляді смаглявої жінки-реготухи, якій у жовтні має виповнитись 60 років».

«Russia Today на русском» атакувала пару демократів так само оперативно і з тією ж безапеляційністю. Спочатку кандидатку в президенти: «Представник штабу Трампа: Камала Гарріс має відповісти за провальну економічну політику». (При тому, що економічні показники чотирирічної роботи Байдена–Гарріс цілком непогані. Але ж це переказ інтерв’ю з Fox Business).

Потім – удар по кандидатові у віцепрезиденти Волзу у формі «аналітики»: «Та ж готовність прийняти форму посудини». Ну, це, типу, він такий негідний пристосуванець. І далі про це ж – тільки більш брутально, у сексистській парадигмі роспропу: «Турболіберал, що прикидається центристом. По суті, сам політичний трансгендер зі зміненою ідеологічною ідентичністю»… Зачекайте, а хіба не називали пристосуванцем того ж Венса? Так, автор «Russia Today» визнає це, проте для такого випадку знаходить більш куртуазне визначення: Венс – це «Трамп.2.0»…

Фото: GETTY IMAGES
Фото: GETTY IMAGES

ДО ЗУСТРІЧІ – ПІД ЧАС ПАРТІЙНОГО З’ЇЗДУ ДЕМОКРАТІВ

Що ж, захопливі президентські перегони у США тривають. І російська пропаганда, яка весь час говорить, що їй однаково, хто там переможе, реагує на всі події в них швидко, зацікавлено та злагоджено.

А ми також слідкуватимемо за цією пропагандою, бо за її реакціями стоять реальні плани та розрахунки, про які варто знати якнайбільше.

Наступна позначка, на якій можна очікувати чергового вибуху роспропівського інтересу, – з’їзд Демократичної партії 19–22 серпня.

Тоді повернемося до цієї розмови і відзначимо нові тенденції в роботі роспропу.

Олег Кудрін, Рига

Перше фото: X/Tim Walz

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-