Парламент Болгарії ухвалив закон про заборону «пропаганди ЛГБТК»

Парламент Болгарії ухвалив закон про заборону «пропаганди ЛГБТК»

Укрінформ
Парламент Болгарії прийняв закон про заборону «пропаганди ЛГБТК+» в школах.

Про це повідомляє Euronews, передає Укрінформ.

Поправка до болгарського закону про освіту, проголосована парламентом у середу, забороняє «пропаганду, заохочення або підбурювання у будь-який спосіб, прямо чи опосередковано, в системі освіти ідей і поглядів, пов'язаних з нетрадиційною сексуальною орієнтацією та/або гендерною ідентичністю, відмінною від біологічної».

Законопроєкт схвалили переважною більшістю голосів: 159 голосів за, 22 проти.

Поправка, запропонована проросійською ультраправою партією «Враждане», також вводить визначення «нетрадиційної сексуальної орієнтації», яке пояснюється як таке, що суперечить болгарській юридичній концепції «емоційного, романтичного, сексуального або чуттєвого потягу між особами протилежної статі».

Закон викликав шок по всій Болгарії, спонукаючи протестувальників вийти на вулиці, а правозахисні групи закликали зупинити його просування через парламент. Зокрема правозахисники закликали ЄС посилити тиск на Болгарію через цей закон.

Forbidden Colours, європейська правозахисна група ЛГБТК+, заявила в пресрелізі, що засуджує новий закон «як цілеспрямовану атаку на основні права людини ЛГБТК+, особливо дітей».

«Глибоке занепокоєння викликає той факт, що Болгарія переймає тактику з російського антиправозахисного арсеналу», - йдеться в повідомленні.

Болгарія, як і більшість країн Східної Європи, стабільно посідає останні місця в рейтингах правозахисних організацій та дослідників за рівнем свободи ЛГБТК+. У своїй останній Rainbow Map, яка аналізує стан прав і свобод ЛГБТК+ на континенті, європейське відділення Міжнародної асоціації ЛГБТ поставило Болгарію на 38 місце з 48 країн.

Читайте також: Понад 70% українців підтримують рівні права для ЛГБТ

Як повідомляв Укрінформ, грузинський парламент 27 червня схвалив у першому читанні законопроєкт «Про сімейні цінності й захист неповнолітніх» та поправки до 18 законів, які обмежують права ЛГБТ-спільноти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-