Планував вчинити різанину та підірвати бомбу на концерті - один із затриманих в Австрії зізнався

Планував вчинити різанину та підірвати бомбу на концерті - один із затриманих в Австрії зізнався

Укрінформ
Затриманий правоохоронцями 19-річний ісламіст зізнався у тому, що планував терористичну атаку біля стадіону у Відні, де у четвер мав пройти перший із трьох концертів американської співачки Тейлор Свіфт.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це заявив під час пресконференції у Відні директор Управління державного захисту та розвідки (DSN) Австрії Омар Хайяві-Пірхнер.

"19-річний затриманий обвинувачується у плануванні терористичної атаки на один з концертів Тейлор Свіфт, які мали розпочатися сьогодні у Відні… Обвинувачений був допитаний слідчими і вже зробив вичерпне зізнання. Він повідомив, що хотів здійснити напад за допомогою вибухівки та колюче-ріжучої зброї, яку ми також вилучили. Він розглядав обидва варіанти, і його метою було вбити себе та велику кількість людей або сьогодні, або завтра на концерті", - сказав директор DSN.

За словами Хайяві-Пірхнера, хлопець із македонським корінням був прихильником терористичної організації "Ісламська держава" та чітко заявляв про свої ісламістські погляди в Інтернеті. Він також читав у мережі численні пропагандистські матеріали "ІД" та завантажив інструкції з виготовлення бомб та вибухових речовин.

Під час обшуку у будинку 19-річного ісламіста у м.Терніц (Нижня Австрія) було виявлено різні хімічні речовини та технічні матеріали для виготовлення вибухівки, у тому числі вже готову власноруч виготовлену рідку вибухову речовину, а також фальшиві гроші, речовини, схожі на анаболічні стероїди, мачете, ножі та холості набої. Під час обшуку будинку також було вилучено синій ліхтар з поліцейською сиреною, які зловмисник, вочевидь, планував використати для під’їзду до місця нападу, або ж у ході втечі.

За словами очільника австрійської спецслужби, DSN отримала вказівку від іноземної партнерської спецслужби щодо однієї людини – цього 19-річного громадянина Австрії з македонським корінням. У ході розслідування було встановлено, що мова може йти про ісламістську мережу. Наразі окрім головного підозрюваного, затримано ще двох осіб, які могли йому допомагати, або ж знали про запланований теракт.

Іншим затриманим є 17-річний хлопець, який також народився у Австрії, але його батьки мають турецько-хорватське походження. Він був заарештований безпосередньо у районі стадіону "Ернст Гаппель" у Відні, де працював у складі однієї компанії-підрядника з підготовки концерту. "У нього також було виявлено велику кількість матеріалів та атрибутики "ІД" та "Аль-Каїди". В його будинку проведений обшук. Поки що він відмовляється свідчити, і ще необхідно провести ретельне розслідування, щоб визначити його точну роль", - повідомив очільник DSN.

За його словами, також затримано 15-річного громадянина Австрії турецького походження, який контактував з головним підозрюваним і у якого останній цікавився щодо запалювальних пристроїв.

"Наразі ми не розшукуємо інших осіб, які підозрюються у причетності до нападу, але ситуація свідчить про те, що в оточенні трьох підозрюваних все ще є люди, які знали про плани і які могли бути залучені до їхньої підтримки. Тому все ще необхідно провести ретельне розслідування", - повідомив директор Управління державного захисту та розвідки Австрії.

Читайте також: Затриманий у Парижі росіянин готував провокації на Олімпіаді

Як повідомляв Укрінформ, напередодні австрійські правоохоронці затримали двох юнаків за підозрою у плануванні терористичної атаки на концертах американської співачки Тейлор Свіфт у Відні, які мали пройти на стадіоні "Ернста Гаппель". Після затримань та виявленої загрози усі три концерти співачки було скасовано.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-