Кіпр екстрадував росіянина, який незаконно постачав електроніку в РФ

Кіпр екстрадував росіянина, який незаконно постачав електроніку в РФ

Укрінформ
Громадян Росії та Німеччини Артур Петров, екстрадований із Кіпру до США у справі про незаконне постачання Росії американської мікроелектроніки військового призначення, постав у п’ятницю перед федеральним судом на Мангеттені (Нью-Йорк).

Як передає Укрінформ із посиланням на Мін'юст США, суд постановив утримувати його під вартою без права внесення застави.

Петрова підозрюють у закупівлі мікроелектроніки американського виробництва, що підпадає під санкції, для російських виробників зброї.

«Сьогоднішня екстрадиція демонструє незмінну прихильність Міністерства юстиції справі відрізання Росії від західних технологій, які живлять військову машину президента Путіна. Екстрадиція обвинуваченого є надзвичайно важливим кроком на шляху до притягнення Росії до відповідальності», - заявила заступниця генерального прокурора США Ліза Монако. 

За словами прокурора Південного округу Нью-Йорка Даміана Вільямса, Петров вступив у змову з метою контрабандних поставок мікроелектроніки військового призначення від американських дистриб'юторів через країни-посередники в Росію.

Згідно із судовими документами, підозрюваний працював у російському ТОВ «Електроком ВПК», що постачає озброєння та інше обладнання військовим РФ. Петров і двоє його спільників з Росії управляли мережею незаконних закупівель. Вони у шахрайський спосіб придбали в американських дистриб'юторів велику кількість мікроелектроніки, що підпадає під експортний контроль США. Для здійснення цієї схеми Петров і його спільники «використовували підставні компанії та інші засоби обману, щоб приховати, що електронні компоненти призначалися для Росії», ідеться у повідомленні.

Читайте також: Через санкції російський завод «Арктик СПГ-2» скоротив виробництво до цьогорічного мінімуму

Зазначається, що різні типи поставлених ними компонентів були виявлені у російській військовій техніці на полях бою в Україні, зокрема у керованих ракетах, БПЛА, засобах радіоелектронної боротьби і пристроях зв'язку.

Кіпрські правоохоронці заарештували Петрова на запит США 26 серпня 2023 року. Вашингтон звернувся до влади країни з проханням про екстрадицію, рішення про яку було схвалено 18 липня.

Петрову пред'явлене звинувачення у змові з метою обману Сполучених Штатів, порушенні закону про експортний контроль, контрабанді, банківському шахрайстві тощо, за кожне з яких передбачено покарання з різними максимальними термінами ув’язнення – від 5 до 20 років.

Як повідомляв Укрінформ, раніше виконавча директорка Незалежної антикорупційної комісії Олена Трегуб заявила, що абсолютно в усіх високотехнологічних зразках російської зброї є західні компоненти і Росії досі вдається їх отримувати попри "пекельні санкції".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-