Місія МАГАТЕ бачила темний дим і чула вибухи перед пожежею на ЗАЕС

Місія МАГАТЕ бачила темний дим і чула вибухи перед пожежею на ЗАЕС

Укрінформ
Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), які перебувають на Запорізькій АЕС, заявили, що помітили густий темний дим, що йшов з північно-західної частини станції, після того, як почули численні вибухи протягом вечора.

Про це йдеться у звіті відомства, передає Укрінформ.

«На ЗАЕС команді повідомили, що сьогодні відбулася ймовірна атака безпілотника на одну з охолоджувальних веж на станції. Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі зазначив, що це не вплинуло на ядерну безпеку», - йдеться в повідомленні.

Представники станції підтвердили команді, що ризик підвищеного рівня радіації відсутній, оскільки поблизу передбачуваної зони нападу немає радіоактивних матеріалів.

Читайте також: Енергоатом: Ймовірна причина пожежі на ЗАЕС - недбалість загарбників або свідомий підпал

Для того, щоб з'ясувати масштаби та можливі причини цієї події, місія підтримки і допомоги МАГАТЕ Запоріжжя (ISAMZ) попросила надати негайний доступ до вежі (градирні) для оцінки пошкоджень.

ЗАЕС має дві охолоджувальні вежі, розташовані на північній стороні ставка-охолоджувача, за межами периметра ЗАЕС. Вони використовуються під час енергетичної експлуатації станції, а їх пошкодження безпосередньо не впливає на безпеку шести зупинених енергоблоків. Однак будь-яка пожежа на майданчику або поблизу нього становить ризик розповсюдження вогню на об'єкти, що мають важливе значення для безпеки, наголосили у відомстві.

Як повідомляв Укрінформ, ввечері 11 серпня росіяни з незрозумілою метою влаштували пожежу в градирні на території захопленої ними Запорізької АЕС.

Зранку 12 серпня начальник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що пожежа на Запорізькій атомній станції припинилась.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-