У Німеччині ініціювали ордер на арешт українця, підозрюваного у підриві Nord Stream - ЗМІ

У Німеччині ініціювали ордер на арешт українця, підозрюваного у підриві Nord Stream - ЗМІ

Укрінформ
У Німеччині федеральний генеральний прокурор у справі про підрив газогонів Nord Stream, імовірно, ініціював видачу ордера на арешт українця, якого підозрюють у диверсії.

Про це йдеться у розслідуванні німецьких медіа ARD, SZ і Die Zeit, передає Укрінформ.

Федеральний генеральний прокурор Єнс Роммель видав ордер у червні, майже через два роки після вибухів на трубопроводах Nord Stream у Балтійському морі. Йдеться про українця Володимира З., який, за даними видань, нібито останнім часом перебував у Польщі.

ЗМІ стверджують, що слідчі оголосили підозрюваними ще двох громадян України (подружжя Євгена У. та Світлани У., тренери з дайвінгу), які також нібито брали участь в операції, можливо як водолази, які прикріплювали вибухівку до трубопроводів. Інформація про інших підозрюваних базується, в тому числі, на підказках іноземної розвідки, йдеться у репортажі програми Tagesschau телеканалу ARD.

У самій генпрокуратурі цю інформацію ніяк не коментують. Швеція та Данія вже припинили розслідування справи на початку року.

Журналісти зазначають, що в червні німецькі прокурори звернулися до польської влади з європейським ордером на арешт, маючи надію, що підозрюваного можна буде заарештувати. Речниця польської прокуратури підтвердила агентству dpa, що дійсно було отримано європейський ордер на арешт, виданий Федеральною прокуратурою. Втім, відповіді польської сторони на німецький запит про правову допомогу не було. Автори розслідування дивуються, чому польська влада не заарештувала Володимира З. згідно зі загальними правилами європейського ордера на арешт, за якими арешт мав би відбуватися протягом 60 днів без подальшого розгляду з боку Польщі. Цей термін сплив, пише видання.

За даними розслідування, німецькі слідчі припустили, що Володимир З. жив у місті на захід від Варшави, але донедавна переховувався. Чи повернувся він зараз в Україну, невідомо. Журналісти змогли зателефонувати З., який висловив «здивування» таким звинуваченням. Він заперечував свою причетність до атак на Nord Stream.

У матеріалі підкреслюється, що журналістське розслідування «не виявило прямого зв’язку підозрюваного, якого зараз розшукують за ордером на арешт, та двох інших підозрюваних з українськими військовими чи спецслужбами».

Читайте також: Фінські вчені вважають, що витік метану з «Північних потоків» не загрожує клімату

Як стверджують у своєму розслідування ЗМІ, «диверсанти» найняли німецьку вітрильну яхту під назвою «Андромеда», на якій вирушили в Балтійське море у вересні 2022 року, де за допомогою водолазного обладнання нібито розмістили вибухівку на газогоні.

Як повідомлялося, 26 вересня 2022 року три з чотирьох ниток двох газопроводів Nord Stream для прокачування російського природного газу для Європи були зруйновані на глибині близько 80 метрів на дні Балтійського моря. При цьому постраждали гілки газогонів Nord Stream 1, який працював багато років, та Nord Stream 2, який так і не був уведений в експлуатацію. Росія звинувачувала у підриві Україну й США.

При цьому українська влада заперечила свою причетність до підриву. Про це заявляли Президент Володимир Зеленський та очільник ГУР Кирило Буданов. Заперечила свою причетність і польська сторона, якій закидали пособництво.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-