У Росії американку засудили до 12 років колонії за переказ $52 українському фонду

У Росії американку засудили до 12 років колонії за переказ $52 українському фонду

Укрінформ
У російському місті Єкатеринбург Свердловський обласний суд засудив громадянку США та Росії Ксенію Кареліну до 12 років колонії у справі про держзраду. Обвинувачення вимагало для підсудної 15 років колонії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Радіо Свобода.

Вирок Кареліній ухвалив суддя Андрій Мінєєв. Раніше він ухвалив вирок американському журналістові The Wall Street Journal Евану Гершковичу, який нещодавно повернувся до США завдяки масштабного обміну ув'язненими між Росією та західними країнами.

Кареліну затримали в Єкатеринбурзі в січні. Спочатку її заарештували на 14 діб нібито за дрібне хуліганство. Зі спецприймача вона не вийшла. 7 лютого Кареліну затримали вже у кримінальній справі про держзраду. Наступного дня суд відправив її до СІЗО.

За версією слідства, 24 лютого 2022 року (у день повномасштабного нападу Росії на Україну) обвинувачена зробила переказ у 52 долари зі свого рахунку у банку США до українського фонду Razom for Ukraine. За версією ФСБ, Кареліна таким чином фінансувала ЗСУ.

Адвокат Михайло Мушаїлов розповів, що інформацію про транзакцію, здійснену майже два роки тому, спецслужби отримали, перевіривши телефон засудженої.

Читайте також: Американку російського походження, яка пожертвувала гроші Україні, судять у РФ за держзраду

Місцеві ЗМІ повідомляли, що Кареліна визнала провину.

Як повідомлялося, з початком повномасштабної війни з Україною росіян дедалі частіше звинувачують у співпраці з українськими спецслужбами та фінансуванні ЗСУ. У 2023 році кількість справ за статтями про держзраду за рік зросла майже вдвічі, а за десять років – майже в 10 разів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-