ЗМІ назвали фаворитів на посаду заступника генсека НАТО

ЗМІ назвали фаворитів на посаду заступника генсека НАТО

Укрінформ
Серед союзників Північноатлантичного Альянсу існує загальний консенсус щодо того, що заступником нового генсека НАТО Марка Рютте має бути представник Східної Європи.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Politico з посиланням на дипломатів у НАТО.

За словами співрозмовників, фаворитами нині вважають колишню главу Міноборони Північної Македонії Радмілу Шекеринську та колишню віцепрем'єрку Болгарії й ексєврокомісарку Марію Габріель.

Хоча дві балканські кандидатки на посаду заступника генсека НАТО вважаються фаворитами, є й інші запропоновані кандидати.

Зокрема, колишній прем'єр-міністр Латвії Кріш'яніс Каріньш, який колись хотів отримати посаду самого Рютте, нині претендує на посаду його заступника.

За словами двох дипломатів НАТО, Польща та Туреччина також розглядають можливість запропонувати власних кандидатів.

Очікується, що нинішній заступник генсека НАТО Мірча Джоане, який обіймає цю посаду з 2019 року, піде у відставку, щоб балотуватися на президентських виборах у Румунії в листопаді.

За словами колишньої речниці НАТО Оани Лунгеску, за останнє десятиліття роль заступника генерального секретаря «зросла у вазі».

Читайте також: Рютте як генсек НАТО допомагатиме Україні якнайшвидше стати членом Альянсу - експерт

Основна функція посадовця полягає в тому, щоб заміняти генсека Альянсу та головувати на зустрічах 32 послів у Північноатлантичній раді, які відбуваються двічі на тиждень, або на будь-якому екстреному засіданні, включаючи Раду Україна-НАТО.

У травні 2021 року Джоане головував на неформальній зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО в Берліні, коли генсеку НАТО Єнсу Столтенбергу поставили діагноз COVID-19.

Як повідомляв Укрінформ, 26 червня Північноатлантична Рада затвердила прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте на посаді нового генерального секретаря НАТО. Він розпочне роботу з 1 жовтня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-