Будівництво газопроводу з Росії до Китаю зупинили щонайменше на декілька років

Будівництво газопроводу з Росії до Китаю зупинили щонайменше на декілька років

Укрінформ
Монголія не включила газопровід «Сила Сибіру-2», який Росія планувала прокласти через її територію для транспортування газу до Китаю, в план національного розвитку до 2028 року.

Про це повідомляє The South China Morning Post, передає Укрінформ.

Таким чином, закладання трубопроводу, будівництво якого на зустрічі з головою КНР Сі Цзіньпіном просував Володимир Путін, не відбудеться як мінімум у найближчі кілька років, зазначає видання.

«Ми вступаємо в тривалу паузу, адже Москва більше не вірить, що зможе отримати бажану угоду від Пекіна, і, ймовірно, призупинить проєкт до кращих часів», - сказав колишній чиновник Ради національної безпеки Монголії Мунхнаран Баярлхагва.

Читайте також: Труба кличе. Чий газ будемо транзитувати, коли закінчиться договір із Газпромом

В свою чергу експерти пояснюють цю паузу розбіжностями в ціноутворенні між Пекіном і Москвою, а також геополітичними факторами, зокрема занепокоєнням щодо вторинних санкцій з боку західних країн, накладених на тих, кого вважають причетними до сприяння російським військовим зусиллям в Україні.

Так, фахівець з Росії та Центральної Азії з Шанхайської академії соціальних наук Лі Ліфан у розмові з TSCMP зазначив: "Монголія сподівається отримати інвестиції від Китаю та Росії, але Росія не має грошей, а Китай не поспішає будувати трубопровід».

Монголія покриває більшу частину запропонованого маршруту газопроводу завдовжки 2 594 км, що вимагатиме її участі в переговорах про будівництво і тарифи на транспортування.

Як повідомляв Укрінформ, раніше видання Financial Times писало, що спроби Росії укласти з Китаєм угоду з будівництва газопроводу «Сила Сибіру 2» загальмувалися через те, що Москва вважає необґрунтованими вимоги Пекіна щодо цін і рівня поставок російського газу .

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-