Естонська православна церква прибрала зі статуту згадку про Московський патріархат

Естонська православна церква прибрала зі статуту згадку про Московський патріархат

Укрінформ
На другій сесії собору Естонської православної церкви (ЕПЦ МП) ухвалено нову редакцію статуту, в якій вже не згадується Московський патріархат.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ERR.

Основним завданням сесії було затвердити шляхи досягнення більшої адміністративної самостійності ЕПЦ з урахуванням домовленостей у переговорах з Естонською державою.

Собор ухвалив нову редакцію статуту церкви, в якій закріплюється самостійність у справах церковно-адміністративних, церковно-господарських, церковно-просвітницьких та церковно-громадянських.

"Також із посиланням на Томос 1993 року, виданий патріархом Алексієм II, було змінено назву церкви. Тепер це Естонська православна церква (ЕПЦ)", - ідеться в повідомленні.

Зазначається, що Собор схвалив діяльність Синоду в переговорному процесі з державою та висловив упевненість, що православним в Естонії вдасться знайти "шляхи та засоби лікування розколу на основі канонічності, взаємної поваги та рівноправності".

Читайте також: В Естонії пропонують визнати Московський патріархат терористичною організацією

Собор ухвалив продовжити свою діяльність для повноцінної участі у розв'язанні кризових проблем, доручивши Синоду ЕПЦ визначити проведення наступної сесії у встановлений час.

Митрополит Талліннський та всієї Естонії брав участь у засіданні Собору віддалено.

Наприкінці липня, нагадує ERR, представники ЕПЦ МП та МВС Естонії погодили подальші кроки щодо зниження та ліквідації впливу Московського патріархату на церкву. ЕПЦ МП представила своє бачення процесу відокремлення від Москви у два етапи. На першому передбачалося змінити статут, а на другому – розпочати консультації з Естонською апостольською православною церквою (ЕАПЦ) для пошуку можливостей для об'єднання у майбутньому всіх православних Естонії під єдиною церквою.

Читайте також: РПЦ заборонено: віряни УПЦ МП можуть не хвилюватися

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці травня Талліннське самоврядування вирішило припинити здачу в оренду офісних приміщень Естонської православної церкви Московського патріархату, в тому числі приміщення в центрі міста, де розташовується її канцелярія.

Фото: ERR

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-