ОАЕ стали другою країною, яка прийняла посла від талібів

ОАЕ стали другою країною, яка прийняла посла від талібів

Укрінформ
МЗС Афганістану, очолюване талібами, заявило, що призначило свого першого акредитованого посла в Об'єднаних Арабських Еміратах.

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

У МЗС заявили в середу, що Мавлаві Бадреддін Хаккані був призначений послом і вручив свої вірчі грамоти помічнику заступника міністра закордонних справ ОАЕ з протокольних питань.

Уряд Талібану не був офіційно визнаний жодною іноземною столицею, і лише Пекін офіційно прийняв вірчі грамоти посла. Талібан також направив послів до кількох країн, включаючи сусідній Пакистан, щоб очолити дипмісії в якості «тимчасових повірених у справах».

Талібан має економічні зв'язки з ОАЕ, які виграли контракти на управління аеропортом Кабула у 2022 році. А міністр внутрішніх справ Сіраджуддін Хаккані, якого США оголосили «спеціально визначеним світовим терористом», зустрічався з президентом ОАЕ шейхом Мохаммедом бін Заїдом Аль Нагаяном в Абу-Дабі в червні.

Таліби увійшли до столиці Афганістану 15 серпня 2021 року, коли афганські сили безпеки, створені за підтримки Заходу, розпалися, а підтримуваний США президент Ашраф Гані втік.

Хоча Китай і ОАЕ офіційно не визнали адміністрацію Талібану і не підтвердили жодних офіційних змін у відносинах, дипломати і міжнародні аналітики кажуть, що офіційне прийняття посла - це сіра зона міжнародної дипломатії, яка може означати покращення зв'язків.

Читайте також: Таліби заборонили в’їзд до Афганістану спеціальному доповідачу ООН з прав людини

Багато урядів, включно з Вашингтоном, заявили, що шлях до будь-якого офіційного визнання Талібану буде прокладений тоді, коли вони змінять курс на захист прав жінок.

Талібан же заявляє, що поважає права жінок відповідно до свого тлумачення ісламського права.

Як повідомляв Укрінформ, Китай став першою країною світу, яка направила нового посла до Кабула після захоплення Талібаном влади в Афганістані у 2021 році.

Крім того, кілька європейських країн розглядають можливість відновлення роботи своїх посольств в Афганістані, що означатиме дипломатичне визнання влади руху "Талібан" у цій країні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-