Анти-Трамп Камала Гарріс: найпотужніший чинник єдності

Анти-Трамп Камала Гарріс: найпотужніший чинник єдності

Укрінформ
З’їзд демократів США показав, що вона успішно консолідувала однопартійців і навіть частину республіканців

Національний з’їзд Демократичної партії США, що проходив у Чикаго 19–22 серпня, завершився очікуваним тріумфом Камали Гарріс, для якої починається найскладніший період виборчої кампанії – боротьба за симпатії виборців, головним чином у хистких штатах. Понад 4000 делегатів урочисто номінували Гарріс та губернатора Міннесоти Тіма Волза від своєї партії, тобто затвердили висунення їх кандидатами на посади президента і віцепрезидента, хоча більшість голосів «за» була отримана віртуально ще за два тижні до форуму. Чотириденний захід традиційно відбувався з великою помпою – як грандіозне національне шоу.

«БОРІТЕСЯ – ПОБОРЕТЕ»

Виступи законодавців, губернаторів, партійних і громадських активістів, ветеранів, політичних гуру, всіляких зірок, представників національних, релігійних, ЛГБТ-спільнот тощо складалися з кількох частин: майже обов’язкової подяки Джо Байдену за мудру політику (та відмову від виборів, хоча це не проголошувалося), дифірамбів Гарріс і Волзу, критики Трампа й республіканської програми «Проєкт 2025», закликів голосувати на федеральних і місцевих виборах за демократів і, звісно, самовихваляння й піднесення власних чеснот – адже багато промовців пробивають собі так шлях до посад у майбутньому.

На з’їзді виступили навіть кілька республіканців, які, хоч і не сприймають ліберальних поглядів Демпартії, але на дух не переносять Трампа, тому підтримують Гарріс як менше зло.

З віп-персон у роботі з’їзду, крім Байдена, взяли участь колишня держсекретарка Гілларі Клінтон та її чоловік експрезидент Біл Клінтон, ще один колишній президент Барак Обама, який виголосив напрочуд довгу й порожню промову, його дружина Мішель, співак Стіві Вандер (виконав один зі старих хітів), полум’яна тележурналістка Опра Вінфрі та інші.

У промовах відчувалася рука політтехнологів. Майже всі повторювали: Гарріс працює для людей, Трамп – для себе; Гарріс – це рух уперед, Трамп – повернення назад. Періодично лунало: «Коли ми боротимемося, то переможемо», майже як «Борітеся – поборете».

Фото: EPA
Фото: EPA

ГОЛОВНА МІСІЯ

Два місяці тому, після провального виступу Байдена на теледебатах, у лавах демократів запанували панічні настрої. Хоча Гарріс і розглядали як найбільш логічний варіант заміни кандидатури престарілого глави Білого дому, але її діяльність на посаді віцепрезидентки нічим особливо не відзначилася, тому провідні партійці й донори вважали за краще провести відбір кандидатури на з’їзді.

Власне, вони вже були змирилися з думкою про те, що Трамп виграє вибори. Як і сам Трамп звик до неї.

Однак протягом місяця Гарріс консолідувала навколо себе симпатиків Демократичної партії, зібрала рекордні суми пожертв на кампанію, догнала й перегнала Трампа в соцопитуваннях – і всі сумніви розвіялися.

«Я не був готовий до того, як швидко громадськість прийме її так масово», – зауважив стратег Демократичної партії Джамал Сіммонс, який раніше очолював підрозділ з комунікацій віцепрезидентки. – Відкладений ажіотаж вивільнився й виявився більшим, ніж я гадав». 

«Феномен кандидатури Гарріс – це наче щось таке, коли людина пережила смерть, – вважає консультант демократів Фернан Аманді. – Раптом з’являється нове розуміння життя».

Очевидно, що головним чинником успіху Гарріс є не її досягнення на службі чи особистісні якості, а роль «анти-Трампа», яку вона мимоволі виконує.

Велика частина американців, зокрема й республіканців, не сприймають експрезидента, водночас вважаючи, що Байден на антипода не годиться через вік і слабкість.

Фото: Wade Vandervort
Фото: Wade Vandervort

Відхід Байдена і вступ у кампанію відносно молодої, 59-річної особи для багатьох став рятівним колом. Демократи відчули приплив сил і пішли в бій. Панічні настрої перекинулися у стан прибічників Трампа.

Гарріс обрала доволі вдалу тактику, підносячи себе як прокурора, борчиню зі злочинним світом і насильниками жінок, що протистоїть злочинцеві та абʼюзеру. «Я знаю типаж Дональда Трампа», – ця фраза вже стала мемом.

Вона робить ставку на середній клас, обіцяючи зниження податків для нього з одночасним посиленням тиску на компанії, які «завищують» ціни й наживаються на прибутках. Ще вона обіцяє чинити спротив усіляким спробам запровадити імпортні мита, зокрема й на китайські товари, оскільки це теж впливає на внутрішні ціни.

Список добрих справ, які обіцяє Гарріс, доволі великий, частину з них вона проголосила на з’їзді: від свободи абортів і здешевлення ліків до розширення кількості робочих місць, доступного медстрахування, дешевшого житла.

Крім того, вона майже повністю перехопила «міграційну» тему республіканців, котрі традиційно відстоюють жорсткі заходи боротьби з нелегалами на мексиканському кордоні. Демократи не втомлюються повторювати, що саме трампісти не дали сенату можливості ухвалити двопартійний законопроєкт, спрямований на боротьбу з припливом мігрантів з півдня. Про це Гарріс говорила й на з’їзді, пообіцявши зробити його законом у разі її перемоги.

МІНУСИ – РЕАЛЬНІ І ЗГЕНЕРОВАНІ

Трамп закидає Гарріс небажання спілкуватися з медіа. І справді, від початку кампанії вона не дала жодного цілісного інтерв’ю чи пресконференції, що, за словами кандидата від республіканців, свідчить про її некомпетентність і брак розуму.

Може, це й так, але ж судді хто?..

Так само парадоксально звучать закиди з боку республіканського кандидата на посаду віцепрезидента Джей Ді Венса, який називає демократку «хамелеоном», оскільки вона намагається для всіх видаватися своєю. Хоча сам Венс – задовго до того, як отримав запрошення Трампа стати його компаньйоном, – порівнював експрезидента з Гітлером і вважав його катастрофою для Америки.

Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

Та, схоже, Гарріс таки справді побоюється преси, і це доволі дивно як для колишнього генпрокурора Каліфорнії, головне завдання якого красномовно доводити винуватість злочинців. Ясна річ, виступ на з’їзді був вершиною красномовства, але він готувався заздалегідь і зусиллями цілої команди.

Ще одне явно слабке місце кандидатки – позиція щодо конфлікту на Близькому Сході. Серед демократів чимало симпатиків Палестини й навіть захисників ХАМАСу. На догоду їм і Байден, і Гарріс роблять доволі суперечливі заяви, які можуть розглядатися як антиізраїльські. Хоча у промові на з’їзді ізраїльсько-палестинська тема була виписана прийнятно для обох таборів (наскільки це можливо).  

За словами Гарріс, вона відстоюватиме право Ізраїлю на самооборону, але кровопролиття в Газі є «руйнівним» і «несамовитим», і нині настав час для угоди про звільнення заручників та припинення вогню.

Також багато запитань викликає її економічна програма, яку республіканці порівняли із «соціалістичною» політикою на Кубі й у Венесуелі. Особливо критично поставилися у Трампа до ідеї федеральної заборони на «завищення» цін для масових споживачів. Саму Гарріс Трамп обізвав у соцмережах комуністкою, очевидно, сподіваючись спричинити неприязнь виборців. Щоправда, свої характеристики проілюстрував фейковою, згенерованою ШІ, фотографією, на якій віцепрезидентка нібито виступає на заході комуністів

УКРАЇНА МАЄ ЗНАЧЕННЯ

Слово «Україна» звучало на з’їзді доволі часто, починаючи з першого дня, – тон задав президент Байден.

«Путін думав, що візьме Київ за три дні, але майже через три роки – Україна вільна», – заявив він, викликавши бурхливі оплески делегатів.

Фото: Bloomberg
Фото: Bloomberg

За словами Байдена, жоден головнокомандувач не повинен схилятися перед диктаторами так, як «Трамп кланяється перед Путіним». «Я ніколи цього не робив і, обіцяю вам, – Камала Гарріс ніколи цього не робитиме».

В останній день з’їзду українську тему порушували мало не всі промовці-важковаговики.

Гарріс завжди відстоює підтримку України Сполученими Штатами Америки й НАТО, заявив сенатор від штату Аризона, колишній астронавт Марк Келлі – той самий, якого розглядали як претендента на висунення віцепрезидентом.

«Сьогодні Володимир Путін перевіряє, чи все ще сильні... Яка відповідь Трампа? Він запропонував Росії робити все, що завгодно, чого б вони не хотіли, – і це його слова, а не мої», – сказав Келлі. Він додав, що «Гарріс завжди виступає за підтримку Америкою, НАТО України та українського народу».

Вона розслідувала втручання Росії в наші вибори, зазначив він.

«Якщо ми знову зробимо його (Трампа, – ред.) головнокомандувачем, то єдиними лохами будемо ми, – сказав Келлі. – Камала Гарріс знає, що підтримка наших союзників означає підтримку американців».

На його думку, «світ буквально сміється з Трампа, але це не смішно».

«Коли він був президентом, це означало, що світ сміявся з нас. Загрози, з якими ми стикаємося, занадто серйозні», – наголосив сенатор.

Виступаючи на з’їзді, колишній міністр оборони США та ексдиректор ЦРУ Леон Панетта сказав, що «Трамп кинув би наших союзників і ізолював Америку». «Ми намагалися це зробити в 1930-х роках, це було нерозумно і небезпечно тоді, і це нерозумно й небезпечно тепер», – заявив він.

За його словами, неприпустимо говорити таким тиранам, як Путін, що вони можуть робити все, що їм заманеться, як це казав Трамп.

«Камала Гарріс каже тиранам, що, чорт забирай, ви не можете цього робити... Вона працювала з Президентом (Володимиром) Зеленським, щоб дати відсіч Росії. Вона знає, що захист їхньої демократії – це захист і нашої демократії», – додав він.

Колишній конгресмен, республіканець Адам Кінзінґер різко розкритикував Трампа й однопартійців, що його підтримують.

«Як може партія заявляти, що вона виступає за свободу, якщо вона бачить, як іде боротьба за свободу в Україні, як тиранія цькує демократію, кидає виклик усьому, чим є наша нація, – і відступає. Вагається. І висуває кандидатом людину, яка дивним чином одержима Путіним, і його напарника (Джей Ді Венса), який сказав, цитую, «мені все одно, що відбувається в Україні», – сказав колишній конгресмен.

Фото: PAP
Фото: PAP

Сама Гарріс пообіцяла в разі її перемоги на виборах твердо стояти на боці України.

За її словами, за п’ять днів до нападу РФ на Україну вона зустрічалася з Президентом Володимиром Зеленським, «щоб попередити його про плани Росії стосовно вторгнення».

«Я допомагала мобілізувати понад 50 країн світу для захисту від путінської агресії, і як президент я твердо стоятиму на боці України й наших союзників з НАТО», – наголосила Гарріс, викликавши овації серед делегатів.

Вона, як і інші промовці, зазначила, що Трамп, «з іншого боку, пригрозив відмовитися від НАТО. Він заохочував Путіна вдертися в союзні нам країни. Сказав, що Росія може, цитую, робити все, що їй заманеться».

ВОНА ОЖИВИЛА ДЕМОКРАТІВ

Враженнями про з’їзд Демпартії поділилася з Укрінформом редакційна директорка міжнародних видань Forbes Media Катя Солдак.

«З’їзд довів, що американська політика ще може дивувати, і є реальна надія на нормальність виборів і стабільність американських інституцій, що дуже важливо, – сказала вона. – Камала Гарріс, по суті, стала тим ковтком свіжого повітря, на який всі сподівалися і якого всі чекали, і все оживила. Ось чому вона так швидко стала популярною. Гарріс – це також добрий варіант для України в контексті боротьби українців з російською агресією. Коли американці обстоюють правильні цінності і мають стабільність у своїй власній політиці, вони допомагають Україні, і, гадаю, їхня довгострокова політика прихильності до України проводитиметься й надалі».

Володимир Ільченко, Нью-Йорк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-