Боррель про вибори у Венесуелі: Каракас не надав «необхідних доказів для оцінки виборчого процесу»

Боррель про вибори у Венесуелі: Каракас не надав «необхідних доказів для оцінки виборчого процесу»

Укрінформ
Євросоюз визнає лише «повні та незалежно перевірені» результати виборів, які уряд Венесуели ще не надав.

Про це заявив керівник зовнішньополітичного відомства ЄС Жосеп Борель, повідомляє DW, передає Укрінформ.

Євросоюз «залишається надзвичайно стурбованим» наслідками президентських виборів, що відбулися у Венесуелі минулого місяця. У заяві, опублікованій від імені ЄС сьогодні, Боррель закликав контрольовану урядом Венесуели Національну виборчу раду (CNE) «опублікувати та незалежно перевірити» записи голосування на усіх виборчих дільницях.

Боррель також додав, що Каракас досі не надав «необхідних доказів для оцінки виборчого процесу». «Будуть прийняті та визнані лише повні та незалежно перевірені результати», – наголосив він.

Боррель також закликав владу Венесуели «утриматися від застосування надмірної сили, припинити репресії та переслідування опозиції та громадянського суспільства, а також звільнити усіх політичних в'язнів».

CNE оголосила чинного президента Ніколаса Мадуро переможцем виборів 28 липня, але відмовилася опублікувати детальні результати голосування.

Згідно з даними CNE, Мадуро отримав 51,2% голосів, тоді як єдиний кандидат від опозиції Едмундо Гонсалес отримав 44,2%.

Команда Гонсалеса стверджує, що він переміг з 67%, що підтверджено 83% підрахунків. Вони відкинули результати надані CNE, стверджуючи, що ця організація є відділом правлячої Об’єднаної соціалістичної партії Венесуели (PSUV) Ніколаса Мадуро.

Читайте також: У Венесуелі поновилися протести опозиції

Придушення урядом Венесуели протестів після голосування призвело до щонайменше 2400 арештів та 23 смертей.

Верховний суд Венесуели у четвер підтвердив перемогу Мадуро.

Як повідомляв Укрінформ, після виборів у країні розпочалися мітинги прихильників опозиції, які вважають, що влада сфальсифікувала результати виборів. За даними ООН, щонайменше 23 протестувальники були вбиті під час антиурядових демонстрацій, і близько 2400 заарештовані.

Незалежні спостерігачі назвали голосування недемократичним.

Пізніше сім країн ЄС закликали Венесуелу оприлюднити результати президентських виборів, а США заявили, що визнали Едмундо Гонсалеса переможцем, попри те, що виборчі органи країни оголосили перемогу чинного президента Ніколаса Мадуро.

В ЄС також не визнали переобрання Мадуро та закликали провести незалежну перевірку результатів виборів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-