Глави МЗС Литви і Латвії обговорили безпекові проблеми на кордоні з Білоруссю

Глави МЗС Литви і Латвії обговорили безпекові проблеми на кордоні з Білоруссю

Укрінформ
Міністри закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс та Латвії Байба Браже разом відвідали прикордонний пункт пропуску Адутішкіс на кордоні з Білоруссю, де обговорили зміцнення кордонів ЄС та протистояння провокаціям диктаторських режимів.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу МЗС Литви.

Також під час спільної зустрічі командувачі служб охорони державного кордону Литви та Латвії генерали Рустамс Любаєвас і Гунтіс Пуятс представили інфраструктуру охорони та розповіли про ситуацію на зовнішніх кордонах ЄС у регіоні.

«Саме тут, на прикордонному паркані, починається наша відповідальність за нашу власну безпеку, за Європейський Союз, за колективну оборону та безпеку НАТО. Саме тут ми стикаємося з гібридними атаками режимів Кремля та Лукашенка, включно з нелегальною міграцією, яка була перетворена на інструмент шантажу, тиску та дестабілізації наших суспільств», – сказав Ландсбергіс після зустрічі.

За його словами, названі гібридні атаки є нещадним нагадуванням про загрозу демократичному порядку та демократичному способу життя, яку несуть авторитарні режими.

«Щоб захистити себе, ми всі – Литва, Латвія, наші союзники – повинні бути пильними і триматися разом, а якщо потрібно – негайно прийти один одному на допомогу. Коли диктатори з-за кордону почали посилати нелегальних мігрантів до Литви, Латвія однією з перших простягла нам руку допомоги. Зараз на кордоні Латвії вже працює команда литовських прикордонників», - відзначив глава литовського МЗС.

Читайте також: Лукашенку не вигідна військова участь у війні з Україною - ISW

Міністри також обговорили геополітичну ситуацію в регіоні, необхідність посилення військової підтримки України у боротьбі з російською агресією, питання відповідальності Росії-агресора та її спільника Білорусі, а також інфраструктурні проєкти.

«Ми робимо все, щоб збільшити військову підтримку України, впевнено просувати переговори про членство України в ЄС, зробити значні кроки до членства України в НАТО. Посилюючи санкції проти Росії та її спільника Білорусі, ми прагнемо до ще більшої їх ізоляції та прямої відповідальності за злочини проти міжнародного права та людяності», – сказав Ландсбергіс.

У понеділок в історичній садибі Палєсіюс Ігналінського району Литви відбулися традиційні щорічні неформальні консультації МЗС Литви та Латвії, під час яких обговорювалися регіональна безпека, підтримка України, санкції проти Росії та Білорусі, теми співпраці в міжнародних організаціях, поточні справи ЄС та реалізацію регіональних інфраструктурних проєктів.

Як повідомлялося, у серпні лави латвійської Прикордонної охорони поповнили литовські кінологи та фахівці із кримінальних розслідувань. Більшість їх була спрямована на кордон із Росією.

 Фото: МЗС Литви

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-