Країни східної Європи могли б обмежити пересування російських дипломатів - МЗС Литви

Країни східної Європи могли б обмежити пересування російських дипломатів - МЗС Литви

Укрінформ
Кілька країн східного флангу ЄС можуть ухвалити рішення про обмеження пересування російських дипломатів по Шенгенській зоні.

Про це перед неформальною зустріччю міністрів закордонних справ ЄС в четвер у Брюсселі заявив міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс, передає кореспондент Укрінформу.

Як зазначив міністр, рішення про обмеження пересування російських дипломатів навряд чи можна буде вирішити на рівні ЄС, але його можуть запровадити декілька країн східного флангу Євросоюзу на національному рівні.

Ландсбергіс повідомив, що на практиці це могло би означати, що російські дипломати не могли б використовувати біометричні паспорти, а тому їх пересування по країнах Шенгенської зони було би обмеженим.

Читайте також: Угорщина захищає Путіна, а не Європу - глава МЗС Литви

Як передавало агентство, глава МЗС Польщі Радослав Сікорський заявив, що російські дипломати не повинні мати свободу подорожування Європою, оскільки вони працюють над знищенням цієї свободи.

Польща вводить обмеження на пересування російських дипломатів по території країни. Обмеження стосуватимуться як посольства РФ, такі і консульств. Зокрема, дипломати з посольства РФ зможуть пересуватися виключно в межах Мазовецького воєводства (адміністративний центр - Варшава), а консули - у межах воєводств, де вони працюють. Обмеження стосуватимуться усіх дипломатів і консулів, крім посла РФ у Польщі.

У МЗС Росії зазначили, що застосують щодо польських дипломатів і консулів у Москві, Калінінграді, Санкт-Петербурзі й Іркутську кроки у відповідь.

Як повідомляли ЗМІ, вісім глав МЗС Європейського Союзу закликали блок заборонити російським дипломатам вільно пересуватися територією ЄС та обмежити їхнє пересування країнами, де вони акредитовані. Лист, датований 11 червня, підписали міністри закордонних справ Чехії, Данії, Естонії, Латвії, Литви, Нідерландів, Польщі, Румунії та Чехії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-