У Міноборони Польщі заявили, що не збиватимуть російські ракети та дрони над Україною

У Міноборони Польщі заявили, що не збиватимуть російські ракети та дрони над Україною

Укрінформ
Польська протиповітряна оборона не збиватиме російські ракети та ударні дрони над територією України.

Про це заявив заступник міністра національної оборони Польщі Павел Залевський після неформального засідання Ради міністрів оборони ЄС у Брюсселі, передає Укрінформ із посиланням на Польське радіо.

Польський урядовець зазначив, що країни ЄС та НАТО «не є сторонами у цій війні». Натомість Польща виступає за значне посилення оборонних можливостей України.

«Україна повинна мати чим захищатися, захищати свою територію, свій повітряний простір. Але ми не розглядаємо в жодному форматі, особливо двосторонньому, те, що насправді є одним із очікувань України, тобто можливість збивати російські ракети чи безпілотники з території Польщі», - сказав Залевський.

Він зауважив, що позиція Польщі полягає в тому, що значне посилення ППО України «має бути достатнім і не потребувати такої підтримки з боку польської авіації».

Залевський також зазначив, що Польща не підтримує пропозицію щодо тренування українських військових на території України. Як зазначає Rmf24, прихильниками цього є Франція та ряд країн Північної Європи, натомість проти виступають Німеччина, Австрія, Польща. За словами польського урядовця, підготовка українських військових на території ЄС, зокрема й у Польщі, є «найбільш ефективною». Він зауважив, що на двосторонній основі окремі країни ЄС можуть навчати українських військових на території України, однак Польщі серед них не буде.

Водночас Варшава підтримує, щоб країни Заходу скасували обмеження на застосування зброї дальнього радіуса дії для завдання ударів по військових цілях на території Росії.

Читайте також: ЄС має намір збільшити військову тренувальну місію для України - Боррель

Як повідомлялося, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв’ю Politico напередодні неформальної зустрічі глав МЗС країн Євросоюзу заявив: Україна прагне, щоб Польща збивала ракети чи дрони, які летять в її бік, і потребує підтримки партнерів у цьому питанні.

Раніше прем'єр-міністр РП Дональд Туск заявляв, що союзники рекомендують Польщі стриманість у збитті повітряних цілей на своїй території.

За даними Оперативного командування ЗС ПР, під час масованої атаки РФ на Україну 26 серпня російський безпілотник залетів у Польщу з боку Червонограда Львівської області. На сьогодні тривають пошуки його у Люблінському воєводстві.

Згодом Туск заявив, що, можливо, жоден російський безпілотник не порушував повітряного простору Польщі.

Фото: PAP/EPA/OLIVIER HOSLET

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-